TOSKÁNSKY CHLIEB



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

375g pšeničnej hladkej múky, 125g pšeničnej celozrnnej múky, 2ČL čerstvých nasekaných šalviových lístkov, 1PL prášku do pečiva, 1/2ČL morskej soli, 2 veľké vajíčka, 3PL olivového oleja, cca 175ml plnotučného mlieka, cca 10 čiernych olív na kúsky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento typický Toskánsky chlebík som sa už dlho chystala robiť. Dnes prišiel deň D, a tak som sa pustila doň. Je veľmi zvláštny, chuťovo výborný- ja milujem tieto typy chlebíkov namáčať do misky s olivovým olejom a balzamikom :-)))) nemusím mať nič iné.


Vo väčšej miske zmiešame múky, bylinky, prášok do pečiva, soľ.
V inej miske zľahka premiešame vajíčka s olivovým olejom a mliekom a olivami.
Potom vmiešame suché ingrediencie, aby nám to vytvorilo ľahké, trošku lepkavé cesto.
Ake je cesto husté, a cítite, že sa láme, vmiešame ešte mliečko.

Potom cesto vyklopíme na pracovnú dosku a vytvoríme z neho guľatý bochník.
Plech vyložíme papierom na pečenie, na to položíme bochník a nožom urobíme zárezy.
Hneď dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 45 minút /záleží na rúre/, do zlatista.

Bochník by mal znieť duto, keď ho zospodu poklopeme.
Dáme vychladnúť na mriežku.
Tento chlebík ak nezjeme, môžeme dať aj do mrazničky.

Variácie sú iba bylinkové- šalvia, rozmarín, a olivy zelené, čierne, alebo mix.

Dobrú chuť :-)

Už máme cesto...bola to celkom hračka
Už je upečený, a znie duto :-)))) Túto prvotinku mám za sebou a čaká ma ďalší nový recept na chlebík.
S olivovým olejom a balzamikom odlomiť chlebík, namočiť a mňááááám