Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg zemiakov, šálka detskej krupice, 6 PL oleja, voda, soľ, solčanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo som sa naučila pripravovať od svojej svokry Juliany, ktorú to naučila jej stará mama a tú zasa jej stará mama. Tu na juhu Slovenska je jedlo známe pod názvom "Darasterc" (dara je po maďarsky krupica). Je to jedlo nenáročné na suroviny a čas a nesmierne chutné, naozaj stojí za to ho vyskúšať a trošku oprášiť jeho zašlú slávu.

zemiaky si ošúpeme a očistíme
...nakrájame na malé kúsky
...trošku osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť
...kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca 5-6 PL oleja a nasypeme šálku krupice
...krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa nám uvaria zemiaky. Ochutíme soľou a solčankou (vegetou)
...keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru
...zalejeme nimi krupicu
...pomiešame - vznikne nám niečo také ako hustejší puding
...do krupicovej masy hneď pridáme zliate zemiaky
...spolu pomiešame
...a je to. Môžeme servírovať. Je to výborné s volským okom a kapustovou čalamádou, cviklou, uhorkou či pikantnými alma paprikami (jablkovými paprikami). Ale fantázii sa medze nekladú, vraj to kedysi chlapi jedávali s oškvarkami, alebo s posmaženou cibuľkou či slaninkou... kto má na čo chuť.