Krémová kalerábová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menší kaleráb, 1 PL PH múky, olej, 1 dl smotany na varenie, žĺtok, solčanka. Na halušky hrubá múka, 1 vajíčko + bielok, posekaná petržlenová vňať, za malú lyžičku masla, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Rozmýšľala som, čo dobré a zdravé a hlavne s INOU chuťou uvariť môjmu 2-ročnému synátorovi, tak mi napadlo, že by som mohla zužitkovať kaleráb. Recept mám z knižky od Horeckej: Varíme deťom. Vyšla mi z toho chutná polievočka, s rýchlou nenáročnou prípravou. Kto nechce zápražku, môže vynechať a spraví zátrepku. Drobcovi chutila, preto tu receptík zverejňujem.

Kaleráb olúpeme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle.
uvaríme v osolenej vode, asi 10 minút. Z oleja a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju trochou vody, premiešame, vlejeme do polievky apovaríme ďalších asi 10 minút, sem-tam premiešame. Medzitým si pripravíme cesto na halušky z jedného vajíčka + bielka (žltok odložíme zatiaľ nabok), hrubej múky, lyžičky masla, pridáme soľ a vňať. Potom polievku rozmixujeme do hladka, ochutíme solčankou.
Nakoniec pridáme smotanu, v ktorej sme rozšľahali žltok (ja som ho dala dodatočne, lebo som si uvedomila, že som zabudla, hned ako som naliala trocha zo smotanky :-) Z haluškového cesta jednou veľkou a druhou malou lyžičkou robíme halušky a dávame do polievky. Necháme prevrieť, chvíľu povaríme.
-