Štedrovečerné opekance
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg múky, po skúsenostiach miešam hladkú, polohrubú aj hrubú
(múku preosievam viac-krát aby sa dobre premiešala a ohrejem v rúre a zas preosejem......:-)))
20g práškový cukor,
1 kocka droždia,
cca 2dl teplé mlieko, pridávať opatrne,
štipka soli,
prichystať hrubú múku na vysýpanie......
Sladké s makom:
mletý mak
práškový cukor
maslo
mlieko
(kto má rád, tak aj med)
Na slano:
tvaroh
soľ
maslo
mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
KEĎ ICH BUDEM O TÝŽDEŇ ROBIŤ, DODÁM OBRÁZKY :-)
Klasika spravíme kysnuté cesto z ingrediencií, dôležitá je ohriata múka!
Lopár vysypať hrubou múkou, z cesta odkrojiť kúsok a na lopári rozšúľať na "husenicu" hrubú asi ako prst. Pokrájať na 1cm kúsky, poprášiť múkou a vyukladať na omastený plech tak, aby bol každý opekanec osobitne. Podkysnuté upiecť do zlatista.
Ja ich potom skladujem v látkovom batôžku, kde čakajú na štedrý večer :-)
Sparíme horúcim mliekom, alebo vodou (mňamkovejšie sú s mliečkom). Ja to robím tak, že opekance nasypem do sita, a to vložím do nádoby, kde sa dotýka dna a po zaparení zakryjem pokrievkou. Keď ich vyberám, prebytok tekutiny vytečie :-) V miske ich premiešam s mletým makom a cukrom,ak ste zapárali vodou, teraz priliať mliečka a zaliať roztopeným maslom. Premiešať a PAPAŤ mňam.
Na slano tiež sparíme, zmiešame s tvarohom a soľou a ztaveným maslom.
VESELÉ VIANOCE!!!!