Dojčenské recepty II. - nesladké obedy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptíky na mäskové aj nemäskové obedíky pre Vaše poklady. Opäť vhodné pre detičky od 9 mesiacov, strukovinové recepty od 10 až 12 mesiacov (podľa Vašej lekárky). Všetky odskúšané, všetky skvelé a väčšinou rýchle.

POSTUP PŘÍPRAVY

Prívarok z cukiny (tekvice) s mäskom
V obrázkovom postupe

Mäskové medvedie labky
Čo: uvarené kuracie / morčacie mäsko (50 g), 50 ml vývaru, 1 žĺtok, 100 g zemiakov
Ako: Uvarené mäsko pomelieme, dáme do hrnca, prilejeme vývar a rozšľahaný žĺtok. Miešame a necháme žĺtok dobre zraziť. Touto plastelínou naplníme nejakú formičku (napríklad formičku na medvedie labky) a vyklopíme na tanierik. Hodí sa k tomu zemiaková kaša.

Hráškový prívarok
Čo: 1 malý zemiak, do 10 ks zeleného hrášku (čerstvý alebo mrazený), 1 žĺtok, voda, 1-2 PL nemliečnej (môže byť aj mliečna) ryžovej kaše na zahustenie, 1 ČL oleja
Ako: Očistený zemiak dáme variť spolu s hráškom. Keď je to mäkké, necháme tam vody len tak do zakrytia zeleninky, pridáme žĺtok a všetko spolu povaríme ešte cca 3 minúty. Pridáme olej (nemusíme), rozmixujeme a prípadne zahustíme kašou. Výborné k mäsku alebo len tak s kúskom chlebíka.


Prívarok z červenej šošovice
Čo: 1 malý zemiak, 3 PL červenej šošovice (môže byť aj obyčajná, ale tá sa musí vopred namočiť), štipka mletej rasce, 1 ČL oleja, dojčenská voda, 100 ml dojčenského mlieka, kôpor
Ako: Prebratú šošovicu dáme variť do vody spolu s rascou. Keď trochu zmäkne, pridáme očistený nakrájaný zemiak a dovaríme. Uvarené to scedíme, pridáme mlieko a olej, zmixujeme. Nakoniec ochutíme kôprom.

Pohánka so špenátom
Čo: ½ hrnčeka pohánky, ½ hrnčeka dojčenskej vody, 200 g špenátových listov (alebo mrazený listový špenát), prípadne tvrdý syr podľa preferencií
Ako: Pohánku podusíme v troche vody do mäkka a odstavíme. Špenátové listy nakrájame a podusíme v troške vody, po udusení zmiešame s pohánkou (voda by mala byť odparená aj z pohánky, aj zo špenátu). Posypeme strúhaným syrom.

Brokolicová mliečna kaša
Čo: 4 ružičky brokolice, mliečna ryžová kaša (nie sladká).
Ako: Brokolicu udusíme v pare alebo uvaríme, roztlačíme vidličkou a zmiešame s kašou.


Niťovky s rôznymi omáčkami
1. Kurací krém
Čo: malá šálka kuracieho mäska, 1 malý zemiak, kúsok masla alebo oleja, petržlenová vňať
Ako: Zemiak uvaríme s kuracím mäskom, rozmixujeme spolu s maslom a petržlenovou vňaťou.
2.Špenátový krém
Čo: 1 malý zemiak, 1 šálka mrazeného listového špenátu, kúsok masla
Ako: detto kurací krém
3.Zeleninová omáčka
Čo: rôzne druhy zeleniny (napríklad ½ mrkvy, 1 zemiak, 2 ružičky brokolice a pod.), kúsok masla alebo oleja
Ako: zeleninku uvaríme a všetko spolu rozmixujeme s maslom.

Kura v mrkvovej omáčke
Čo: kuracie mäsko, pár kvapiek oleja, 1 PL instantnej ryžovej kaše, 50 ml dojčenského mlieka, dojčenská voda, 1 PL nastrúhanej mrkvy
Ako: Mäso nakrájame na malé kúsky a uvaríme s mrkvou. V hrnci zohrejeme olej, pridáme ryžovú kašu a 50 ml vody. Miešame a varíme, kým nezhustne. Pridáme varené kuriatko s mrkvou, necháme trošku vychladnúť a pridáme ešte 50 ml mlieka.

Granadír
Čo: 2 zemiaky, jemné fliačky, kvapka olivového oleja, petržlenová vňať, voda, mrkva
Ako: Zemiaky a mrkvu spolu uvaríme a roztlačíme. Fliačky uvaríme, scedíme a nadrobno posekáme. Premiešame s rozlačenou zeleninou, pridáme pokrájanú vňať a kvapku oleja.

Rybí krém
Čo: kúsok vykostenej sladkovodnej rybky, 1 malý zemiak, mletá rasca, dojčenské mlieko, pár kvapiek oleja
Ako: Rybku uvaríme vo vode s rascou. Zemiak uvaríme, roztlačíme s mliekom a vymiešame dohladka s rybou. Prikvapneme olej. Veľmi dobré so zemiakmi alebo s kúskami zeleninky.

Prívarok z cukiny s mäskom /// Čo: 1 malá cukina, dojčenská voda, kvapka oleja, dojčenské mlieko, varený žĺtok, podľa chuti uvarené pomleté mäsko // Ako: Cukinu ošúpeme, nahrubo postrúhame a opražíme na oleji do mäkka. Zalejeme vodou a podusíme. Nakoniec pridáme dojčenské mliečko. Kto chce mať mäsové jedlo, pridá ešte aj mleté mäsko. Podávame s vareným žĺtkom.