Chlebové slnečnicové bagety



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

480 ml vlažnej vody, 5 polievkových lyžíc oleja, 2 PL octu, 3,5 kávovej lyžičky soli, 200 g chlebovej ražnej múky (ja som dala celozrnnú), 500 g chlebovej pšeničnej hladkej múky, 200 g hladkej múky špeciál, troška cukru (asi 1 KL), droždie, vajce na potretie, slnečnicové semienka na posyp.

POSTUP PŘÍPRAVY

Poznáte ten pocit, keď vás páli nová hračka v rukách a musíte ju za každú cenu vyskúšať. Tak to bolo aj v mojom prípade, keď som od Martušky - supermarta ID 62155 dostala plech na bagety. A tak som sa pokúsila upiecť moje úplne prvé bagety. Ako som postupovala pri ich pečení uvidíte v obrázkovom postupe.

Recept na tieto bagety som objavila na jednej super stránke: www.urybicky.cz.

Do misy dáme všetky múky, troška cukru, droždie a vlažnú vodu. Počkáme kým vzíde kvások.
Pridáme olej, ocot, soľ a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Necháme dôkladne vykysnúť. Počas kysnutia niekoľkokrát premiesime.
Po dôkladnom vykysnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Každú časť vyvaľkáme do obdĺžnika. Mne sa to príliš nepodarilo.
Dlhšiu stranu preložíme do dvoch tretín.
Druhú stranu preložíme už cez preloženú časť.
Uprostred urobíme jamku hranou ruky.
A zložíme na polovicu.
Položíme švom dole a troška pogúľame.
Položíme na plech na bagety, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som tri mala na plechu na bagety a jedenu na klasickom plechu.
Necháme ešte asi 30 minút pokysnúť.
Narežeme šikmé ryhy.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme slnečnicovými semienkami, ja som použila aj sezamové a ľanové semienka.
A dáme piecť do trúby vyhriatej na 200 C.