Dojčenské recepty I. - polievky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Milé mamičky, pridávam sem pár tipov na polievočky, ktoré varím svojmu hladošovi. Sú z rôznych zdrojov, všetky odskúšané a výborné. Všetky sú vhodné pre detičky od 9. mesiacov, tie so strukovinami trošku neskôr, a niektoré aj pre mladšie bábätká. Ak máte aj Vy nejaké tipy, rada privítam!!!

POSTUP PŘÍPRAVY

Karfiolová (brokolicová) polievka s vločkami
V obrázkovom postupe

Krémová kuracia polievka
Čo: vrchné kuracie stehienko, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 ČL krupice, petržlenová vňať
Ako: Zo stehna odstránime kožu a uvaríme spolu s mrkvou a petržlenom. Po uvarení pridáme nakrájanú vňať a krupicu, varíme ešte 5 minút, odstavíme. Zeleninu vyberieme a nakrájame na drobné kúsky. Mäsko oberieme, rozmixujeme s polievkou a vrátime do polievky nakrájanú zeleninku.

Zeleninová polievka so žĺtkom
Čo: 2 malé mrkvy, 1 malý petržlen, 2 malé zemiaky, 1 žĺtok, petržlenová vňať, voda
Ako: Očistenú zeleninu nastrúhame nadrobno, prelejeme vodou a dusíme 7 minút. Pridáme žĺtok, premiešame a ešte dusíme 10 minút. Posypeme petržlenovou vňaťou.

Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami
Čo: 1 malá mrkva, kúsok kalerábu, kúsok petržlenu, 1 zemiak, pár kvapiek oleja, petržlenová vňať, 1 žĺtok, krupica, voda
Ako: Zeleninu postrúhame a varíme vo vode. Zatiaľ si pripravíme krupicové knedličky, ktoré pridáme do polievky tesne pred dovarením: zmiešame 2 PL krupice, žĺtok a vňať – výsledná hmota nesmie byť ani veľmi tekutá, ani veľmi hustá. Z cesta hádžeme do polievky mini lyžičkou knedličky a uvaríme domäkka. Nakoniec ešte prikvapneme olej.

Polievka zo zelenej fazuľky
Čo: šálka zelenej fazuľky, 1 malý zemiak, pár kvapiek oleja, kôpor, 50 ml dojčenského mlieka, dojčenská voda
Ako: Fazuľku a zemiak nakrájame a uvaríme do mäkka. Pridáme kôpor, kvapku oleja a vmiešame dojčenské mlieko.

Špenátová polievka s kuracím mäskom
Čo: kúsok kuracích pŕs, šálka mrazeného listového špenátu, 1 zemiak, uvarené niťovky, kvapka oleja
Ako: Nakrájané mäsko uvaríme v dojčenskej vode so zemiakom do mäkka. Pridáme špenátové listy a povaríme ešte 10 minút. Odstavíme, pridáme uvarené niťovky a kvapku oleja.

Karfiolová (brokolicová) polievka s vločkami ///
Čo: 2-3 ružičky karfiolu (brokolice), 200 ml vody, 1 PL ovsených vločiek, 100 ml dojčenského mlieka, 1 ČL oleja ///
Ako: Karfiol / brokolicu uvaríme domäkka vo vode, potom scedíme, ale vývar si necháme. V ňom uvaríme vločky (asi 10 minút, ak použijete tie obyčajné). Do vločiek potom pridáme roztlačený karfiol, dojčenské mlieko a olej.