Voňavá krkovička s hubami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bravčová krkovička (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg), cibuľa, cesnak, soľ, Solčanka, rozmarín (nezohnala som čerstvý, tak som použila sušený), petržlenova vňať, olivový olej, huby (u mňa opäť lievik trúbkovitý - ale možno použiť rôzne jedlé huby - od šampiňónov, cez dubáky až po kuriatka či suchohríby) - čerstvé, mrazené, či sušené (ja som mala mrazené).

POSTUP PŘÍPRAVY

..takže opäť ďalšia variácia na jedlo s hubami - tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička

Krkovičku si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" a nasolíme po povrchu i do zárezov (aspoň 2 cm hlbokých)...
...pripravíme si suroviny na voňavú - ako to nazvať? marináda to celkom nie je a ani plnka, hm - nátierku?
...nasekáme si huby na kúsky cca 1x1 cm
...zhrnieme huby do taniera, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 2 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu a nasekanú petržlenovú vňať
...suroviny zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do nárezov v krkovičke
...až všetku minieme a všetky nárezy sú "naplnené" touto voňavou masou. Krkovičku preložíme do jemne vymasteného (naolejovaného) pekáča.
...cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia
...neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž)
...pridáme k mäsu
...podlejeme cca 2 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu.
...a takto chutne to vyzerá upečené... nehovoriac o tej úžasnej vôni šíriacej sa celým bytom pri pečení ...
...mäso si odložíme oddychovať a z výpeku vyberieme korenie...
...vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vyhodiť, službu nám spravili - dali mäsku i výpeku skvelú vôňu
...výpek zlejeme na panvicu
...pridáme ďalšie huby, tie nakrájame na väčšie kúsky
...ak je šťava málo výrazna, dochutíme korením, dosolíme... necháme 5-8 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová
...možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou... my sme dnes mali zemiakové pyré... Pyré a mäsko naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... fajnotka