Balkánske papriky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Uvediem prísady na veľkosť misky o priemere 22 cm /plus-mínus/: 10 ks žltej klasickej papriky /nie tie zeleninové, hrubé/ - počet závisí od veľkostí paprík, menších vojde viac a prídu mi chutnejšie, minimálne 2 hlavičky cesnaku, 2 malé lyžičky soli , 1,5 dcl oleja, 2 dcl octu, nasekaná petržlenová vňať, 1-2 lyžičky cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som nevedela zaradiť, pretože je to príloha k hlavnému jedlu. V našej rodine je to pochúťka, ktorú by sme jedli stále. No nie všetkým, čo to u mňa jedli to chutilo. Niekto si to zas nevedel vynachváliť.

Na zimu si ugrilované papriky mrazím v sáčkoch po 10 ks - ak by ste chceli mraziť aj vy, určite odporúčam zamraziť ich neošúpané od tej zhorenej kože !!!!!!!!!!!!!!!! Po rozmrazení sa ošúpu, urobí nálev a je to ako čerstvé. Ak si ich zamrazíte, odporúčam aj namraziť vňaťku.

Takto krásne grilujeme. Musí byť opečená z každej strany, aby sa vytvorili riadne pluzgiere
zakaždým, keď je nejaká paprika opečená riadne z každej strany, vložíme ju do hrnca a zavrieme pokrievkou - to je dôležité !!! ony sa tam tak sparia a zhorenina zmäkne.
Takto vyzerá u nás jedna ugrilovaná várka :)
medzitým si urobíme marinádu, ako prvé načistíme a prelisujeme cesnak... tým ozaj nešetríme, lebo to má byť takéto cesnakovo-pikantné
ďalej si do misky dáme kávovú lyžičku soli, deci a pol oleja a 2 deci octu. taktiež hojné množstvo petržlenovej vňate. Ak vám recept zachutí, odporúčam si zamraziť čerstvú vňaťku, aby ste aj cez zimu mohli jesť túto pochúťku. Moja najnovšia vychytávka je dať aj trošku cukru, tak zarovnanú lyžicu maximálne, vtedy to zjemní tú ostrú chuť a nie je mi zle od cesnaku.
hotová marináda
ak už papriky vychladli, idú krásne ošúpať z kože
jednou rukou chytíme papriku za stopku a ukazovákom a palcom druhej ruky si papriku opatrne natrhneme po dĺžke na 4 ks
vkladáme do nálevu úhľadne stopkou hore
HOTOVO !!!! treba to už len nechať marinovať do druhého dňa... dáme do chladničky a nezabudneme kvôli silnej aróme prikryť !!! Ak by sa to na druhý deň rýchlo zjedlo, nálev sa môže opätovne použiť. Treba vyskúšať, ako som už spomenula, nie každému to musí chutiť. Je to veľmi dobrá príloha k jedlám, na Balkáne veľmi bežná. Ja som do toho tak paf, že to jedávam len tak s rožkom, na hrianky,....
prajem všetkým dobrú chuť