slané pečivo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : 50 dkg hladkej múky, 25 dkg Pamarin, 1 šľahačková smotana, štipka soli Plnka: 2-3 ks klobásky, 1 vajíčko, 1 syr v črevku, soľ, Na potretie : 1 žĺtko, soľ, kmín

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny na cesto si dáme do misky a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí. Klobásky si zomelieme v mixéri či na mäsovom mlynčeku, pridáme surové vajíčko, syr v črevku, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme soľou či korením. Cesto si rozvaľkáme a buď si ho rozkrájame na štvorce, alebo si pomôžeme formičkou na pirohy, do stredu dáme plnku, preložíme, dobre postláčame, potrieme vajíčkom, posypeme kmínom a dáme piecť do zlata. Dobrú chuť...


Obmena
Toto cesto je vhodné aj na prípravu sladkých lekvárových taštičiek. Namiesto klobáskovej plnky, dáme ľubovoľný lekvár (najlepší je slivkový). Vajíčkom nepotierame!!! Pečieme hneď v rúre a ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.