Zálesákova bašta z rúry



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zemiaky, bravčová krkovička (alternatíva kuracie prsia), slanina, klobása, cibuľa, cesnak, soľ, Solčanka (vegeta), horčica, feferónová pasta (pre milovníkov pikantných jedál).

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj čas... ale stojí to za to... raz za čas :)

Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska.
Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska.
Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nakrájame na jemno.
Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pre milovníkov csípos feferónovou pastou na južnom Slovensku známou ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), naukladáme si ho pekne na seba.
Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy.
Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky.
Zemiaky posolíme, prípadne ochutíme zeleninovým ochucovadlom – v mojom prípade Solčanka v podravkovej sypačke.
Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku.
Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso...
Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľku...
...z dlane mäso preklopíme na zemiaky a opäť potrieme cesnakom a cibuľou.
...kúsok slaninky a klobásky
... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme (ovegetíme)
Na vrch položíme plátok slaninky a kolieska klobásy.
...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava, ktorá je výborná a ochutí nám celý „balíček“. Najprv zahneme boky.
... potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme.
...až nám vznikne uzavretý balíček.
...tu ukážka procesu výroby – robím to tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách – tu vidno zemiaky
...a tu už aj mäsko pred položením vrchnej vrstvy zemiakov
Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby...
...pred pečením podlejeme cca 2 dl vody
Pečieme cca 50 minút pri teplote 180°C. Po 50 minútach opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 12-15 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava. A je to.