I. Baklažánové vejáre, II. Cuketové poháriky plnené zeleninou a ryžou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

BAKLAŽÁNOVÉ VEJÁRE: 2 väčšie alebo 4 menšie baklažány * rajčiny * cibuľa * cesnak * soľ * olivový olej * mleté čierne korenie * oregano * petržlenová vňať * tvrdý syr * ak máte radi olivy * citrón * ZAPEČENÉ CUKETOVÉ POHÁRIKY: ryža * uvarená zelenina * cukety * petržlenová vňať * olivový olej * soľ * mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, toto jedlo síce vyzerá veľmi zložito, ale nie je zložité, určite ho zvládnete. Ja som robila vlastne dve jedlá naraz, nakoľko vrabce na ulici čvirikali, že prídu tri grácie – t.j. všetky ženy v našej rodine, dva kusy sestier a mamička. Nakoľko všetky štyri celý život diétujeme, tak som im nachystala obe jedlá nízkotučné, s použitím iba olivového oleja a kopcom letnej zeleniny. Apropo, Nelka, pridávam jedno nízkotučné jedlo na Tvoje želanie, tak ho vyskúšaj :-) Ale najprv si trocha zamudrujem ako znalec baklažánov. Môže sa stať, že dužina baklažánov je horká, tak pre istotu, aby sme nepokazili jedlo, horkej chuti sa zbavíme. A to tak, že baklažán nakrájame, riadne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme z nich minimálne pol hodinku vyplaviť horkosť, napríklad do utierky alebo nejakého väčšieho sitka, kam ich položíme. Takto sa zbavíte horkosti baklažánu, potom ich poriadne umyjete od soli a citrónu, vyžmýkate prebytočnú horkú vodu a s takto nachystanými baklažánmi pokračujeme ďalej. Tento krok radšej nevynechávajte, ak nie sú baklažány mladučké a malé. No ale dosť som mudrovala. Urobila som navzájom dve jedlá, ktoré sa vzájomne dobre dopĺňajú, recepty uverejním po sebe.

1. Začnem prvým jedlom - a to Cuketovými plnenými pohárikmi. Je veľmi jednoduché a fantastické. Chutí výborne aj studené, to isté platí aj o baklažánových vejároch. Používam ryžu v sáčku, uvarila som tri sáčky. (na fotke sú síce 4, ale už som bola veľmi hladná :-))) Podotýkam, že som chystala jedlo pre 5 dospelých ľudí a jedno dieťatko.
2. V druhom hrnci som uvarila mrazenú zeleninu do mäkka. Keď ju uvaríte, prepláchnite ju studenou vodou a zmiešajte s ryžou - ochuťte ako uznáte za vhodné. Ja som rizotko prisolila morskou soľou, oreganom, troška kari korenia, muškátového oriešku..... atď. Záleží iba na Vašej chuti, samozrejme veľa byliniek nezaškodí. Týmto rizotom naplníme vydlabané cuketkové poháriky.
3. Umytú veľkú cukinu nakrájajte na niekoľkocentimetrové vysoké kúsky.
4. A ideme urobiť poháriky. Pdľa toho, aké veľké cukety Vám dorástli na záhrade, balkóne alebo v obchode, podľa toho vyberiete vhodnú vydlabávačku :-)) Zľava je originál vydlabávačka na melónové gulôčky, potom väčšia plastová storočná lyžička na väčšie melónové gulôčky, ďalej nasleduje ukradnutá lyžička zo zmrzliny z McDonaldu a nakoniec, ak ste naozaj kúpili cukety vypestované v Černobyle, tak na vydlabávanie použijete naberačku na zmrzlinu.
5. Tu som začala vydlabávať cukiny. Snažte sa vydlabať pekné poháriky, do ktorých sa zmestia aspoň tri polievkové plné lyžice zeleninového rizota.
6. Detailoš vydlabaných pohárov.
7. Poháriky dobre nasolíme a okoreníme. Toto je najobľúbenejšia činnosť našej dcérky, už solila kvetinky, podlahy, koberce..... no všetko.
8. Na väčší plech som naliala cesnakový olivový olej. (Ten si vyrábam doma do veľkých fliaš. Strúčiky cesnaku zalejem olivovým olejom a nechám aspoň mesiac stáť a potom ho používam ako bežný olej. Do fliaš ešte pridám celé čierne korenie a nové biele korenie, alebo obmena olivového oleja: naložím doň zrejúci syr nakrájaný na kocky, buď hermelín alebo vltavín a to je naozaj "štestí" )
9. Cuketové poháriky som naplnila rizotom, zvyšnú časť som dala na plech, kde pribudnú baklažánové vejáriky, vlastne vejáriská.
10. Baklažán dôkladne umyjeme, osušíme a nožom nakrájame do vejárikov.
11. Takto vyzerajú dva vejáre.
12. Na rad prichádza solenie, ktoré som spomínala v úvode. Kto nečíta úvody, tak nech číta ďalej. Baklažány treba zbaviť horkej chuti, tak ich poriadne nasolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
13. Poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme na čistú utierku odtekať aspoň na pol hodinku. Polhodinka minimálne!
14. Takto odpočívajú na utierke a pustia si naozaj dosť šťavy. Kľudne ich dajte do sitka, ak by sa Vám nechcelo prať utierky.
15. Zatiaľ si nakrájajte tvrdý syr, cesnak a petržlenovú vňať, ktorú budeme vkladať medzi jednotlivé vejáriky.
16. Nakrájajte si 4 veľké rajčiny,
17. a tri veľké cibule,
18. Ak prešla polhodinka, tak sa mrkneme na baklažány. Moje sú vypotené ako v parnej saune - tu pridávam fotku, koľko horkej šťavy si pustili. Teraz ich dôkladne umyjeme od soli a citróna a vrátime na prevrátenú utierku, necháme ich stiecť z vody a ideme robiť tú najkrajšiu činnosť, ozdobovať vejáre.
19. A začíname plniť baklažány. Medzi dve ušká vždy vložíme po dve kolieska rajčiny, samozrejme nie je to pravidlo, vložíte toľko, koľko sa zmestí.
20. Rajčiny prekladáme cibuľou,
21. sem-tam strčíme tvrdý syr - ja nikdy syrom nešetrím :-)
22. a posypem cesnakom, petržlenovou vňaťou, osolím, okorením, môžete nastrúhať muškátový oriešok, posypem strúhaným syrom a všetko dáme zapiecť.
23. Takto nachystaný plech plný zeleniny ideme upiecť. Rúra na 220 stupňov, ohrev z oboch strán.
24. Pečieme prikryté alobalom. VŽDY! Za prvé, ryža neuschne a tým pádom nebudete jesť tvrdé broky, a zelenina sa podusí a upečie. Pečieme hodinu prikryté a na ďalších 20 minút odstránime alobal a necháme dopiecť syr do zlata a chrumkava. Mňamka je hotová a tie baby ešte neprišli!!!!!!
25. To je všetko. Asi tri hodinky práce, ale stojí to za to. Jedlo je naozaj vynikajúce, lahodné, a aj keď sa natlačíte ako na týždeň, necítite sa naprataná ako balón. Alenka, škoda že si neprišla, ale aspoň nám viac ostalo :-))) Najväčší šok som zažila, keď sa manžel vrátil z nákupu a ako sviatosť oltárnu mi priniesol ďalšie baklažány :-))))) Mala som chuť vyhodiť ich cez zatvorené okno kilometrovým oblúkom ponad našu dedinu.
26. A to som už naozaj nedokázala stráviť čistým rozumom... tak som si naliala tri deci červeného a lupsla som ho na ex do seba. Tu ma odfotil manžel, keď som nedokázala skryť nadšenie z ďalších baklažánov a ani som ich ešte nepredýchala, dokonca by som povedala, že tak ľahko to nerozchodím :-)))