Ľahký krémeš s ovocím
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Lístkové cesto (ja som mala mrazené - množstvo na dva platy - 500 g, ale dá sa kúpiť už hotové vyvaľkané), ovocie (podľa sezóny alebo konzervované, či mrazené – ja som použila mrazené jahody z Lidla), kakaové venčeky (keksy, piškóty – kakaové kvôli farebnému kontrastu), čokoláda na varenie, 50-70 g Hery, Krém1: 1 liter mlieka + 3 vanilkové pudingy + 2 vanilkové cukry + 4 PL kryštálový cukor + veľká kyslá smotana - 400 g Krém2: Nátierkové maslo + 3 vanilkové cukry + šľahačková smotana
POSTUP PŘÍPRAVY
Dnes je voľný deň... počasie pod psa, takže sme doma a je jasné, že budeme všetci “zňuchávať” niečo dobré pod zub. Tak som spravila inventúru čo mám v zásobách a pustila sa včera večer do tohto:
|
...pripravila si suroviny |
|
Rozmrazené cesto rozdelila na dve polovice a vyvaľkala na veľkosť plechu. popichala vidličkou, aby sa nespravili bubliny a dala som piecť na cca 10 minút 175° – kým nebolo pekné ružové. Upiekla som dva platy. Jeden som nechala vcelku, druhý som si po vychladnutí nakrájala na kocky. |
|
Krém 1: Uvarila som puding z litra mlieka, vanilkového cukru, kryštálového cukru a pudingových práškov. |
|
do horúceho som pridala kúsok masla - hrubší plátok cca 1 cm |
|
Po odstavení z ohna som do ešte horúceho vmiešala kyslú smotanu. |
|
Spolu som to vyšľahala do jemného krému, ešte horúci vyliala na upečený celý plat a rovnomerne rozotrela. |
|
...na krém som naukladala kakaové venčeky (kakaové sú lepšie pre farebný kontrast – použila som venčeky – tie majú v akcii v Jednote ). |
|
...do každého venčeka som vložila štvrtku jahody. |
|
Jahodami som vyplnila aj medzery medzi venčekmi - aby bolo jahody poriadne v koláči cítiť. |
|
Do mixéra som dala nátierkové maslo, vanilkový cukor a šľahačku a vymixovala do jemného hustého krému. |
|
...ktorý som natrela na venčeky a jahody – ale až po vychladnutí pudingového krému! |
|
...pekne zahladila |
|
Na krém poukladala druhý plát, ktorý som si nakrájala po vychladnutí na štvorce veľkosti 5x5 cm. (Je to praktické, pretože lístkové cesto sa krája dosť zle ked je čerstvé a chrumkavé – vždy som vytlačila všetok krém – takto sa tomu vyhnem :) |
|
V hrnčeku si rozpustíme cca 50-70 g Hery (podľa toho akú hustú chceme mať čokoládu - ak chceme vrch poprskať, je lepšia redšia čokoláda, vtedy pridáme viac margarínu)... necháme ho rozpustiť až kým začne škvrčať, potom odložíme z ohna. |
|
...do horúceho - ale už mimo oheň - pridáme na kocky nalámanú čokoládu na varenie.
(Čokoládu nikdy nerobíme na ohni, pretože by sa smažením sekla - robíme ju buď vo vodnom kúpeli, alebo týmto spôsobom, že rozpálime margarín a do neho vsypeme čokoládu.) |
|
Čokoládu vymiešame na hladučkú hmotu... |
|
...ktorou ponatierame horné kocky z lístkového cesta |
|
...časť koláča som posypala nasekanými vlašskými orechmi a časť som nechala len čokoládovú... |
|
...a je to... naozaj lahodné a veľmi chutné :) |