Ľahký krémeš s ovocím



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Lístkové cesto (ja som mala mrazené - množstvo na dva platy - 500 g, ale dá sa kúpiť už hotové vyvaľkané), ovocie (podľa sezóny alebo konzervované, či mrazené – ja som použila mrazené jahody z Lidla), kakaové venčeky (keksy, piškóty – kakaové kvôli farebnému kontrastu), čokoláda na varenie, 50-70 g Hery, Krém1: 1 liter mlieka + 3 vanilkové pudingy + 2 vanilkové cukry + 4 PL kryštálový cukor + veľká kyslá smotana - 400 g Krém2: Nátierkové maslo + 3 vanilkové cukry + šľahačková smotana

POSTUP PŘÍPRAVY

Dnes je voľný deň... počasie pod psa, takže sme doma a je jasné, že budeme všetci “zňuchávať” niečo dobré pod zub. Tak som spravila inventúru čo mám v zásobách a pustila sa včera večer do tohto:

...pripravila si suroviny
Rozmrazené cesto rozdelila na dve polovice a vyvaľkala na veľkosť plechu. popichala vidličkou, aby sa nespravili bubliny a dala som piecť na cca 10 minút 175° – kým nebolo pekné ružové. Upiekla som dva platy. Jeden som nechala vcelku, druhý som si po vychladnutí nakrájala na kocky.
Krém 1: Uvarila som puding z litra mlieka, vanilkového cukru, kryštálového cukru a pudingových práškov.
do horúceho som pridala kúsok masla - hrubší plátok cca 1 cm
Po odstavení z ohna som do ešte horúceho vmiešala kyslú smotanu.
Spolu som to vyšľahala do jemného krému, ešte horúci vyliala na upečený celý plat a rovnomerne rozotrela.
...na krém som naukladala kakaové venčeky (kakaové sú lepšie pre farebný kontrast – použila som venčeky – tie majú v akcii v Jednote ).
...do každého venčeka som vložila štvrtku jahody.
Jahodami som vyplnila aj medzery medzi venčekmi - aby bolo jahody poriadne v koláči cítiť.
Do mixéra som dala nátierkové maslo, vanilkový cukor a šľahačku a vymixovala do jemného hustého krému.
...ktorý som natrela na venčeky a jahody – ale až po vychladnutí pudingového krému!
...pekne zahladila
Na krém poukladala druhý plát, ktorý som si nakrájala po vychladnutí na štvorce veľkosti 5x5 cm. (Je to praktické, pretože lístkové cesto sa krája dosť zle ked je čerstvé a chrumkavé – vždy som vytlačila všetok krém – takto sa tomu vyhnem :)
V hrnčeku si rozpustíme cca 50-70 g Hery (podľa toho akú hustú chceme mať čokoládu - ak chceme vrch poprskať, je lepšia redšia čokoláda, vtedy pridáme viac margarínu)... necháme ho rozpustiť až kým začne škvrčať, potom odložíme z ohna.
...do horúceho - ale už mimo oheň - pridáme na kocky nalámanú čokoládu na varenie. (Čokoládu nikdy nerobíme na ohni, pretože by sa smažením sekla - robíme ju buď vo vodnom kúpeli, alebo týmto spôsobom, že rozpálime margarín a do neho vsypeme čokoládu.)
Čokoládu vymiešame na hladučkú hmotu...
...ktorou ponatierame horné kocky z lístkového cesta
...časť koláča som posypala nasekanými vlašskými orechmi a časť som nechala len čokoládovú...
...a je to... naozaj lahodné a veľmi chutné :)