Miešaný džem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg bielej tekvice, 0,5 kg vykôstkovaných sliviek, 0,6 kg ošúpaných banánov, 3 ks citrónov, 2 ks Quittin 3:1, 700 g kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Cez víkend som bola u maminy a keď som zbadala tie zásoby ovocia a tekvíc, ktoré už mali tesne pred "skončením záruky", rozhodla som sa všetko spracovať a zaplniť pivnicu aj mamine. Urobila som jej aj cukinový lekvár s ananásom, tentokrát som použila Ouittin 3:1 a super zhustol, ale keďže som ho robila z bielej tekvice, nedal sa tak úplne nahladko rozmixovať, čo mu ale na chuti neubralo.
Posup viď nižšie...

Ovocie nakrájame na menšie kúsky, pridáme odšťavené citróny a podľa potreby podlejeme vodou. Pomer ovocie sa môže ľubovoľne meniť, treba si len zapísať výslednú gramáž, aby ste si mohli vypočítať, koľko cukru a želírovacieho prostriedku budete potrebovať.
Udusené ovocie rozmixujeme, pridáme cukor so želírovacím prostriedkom a 5 minút varíme za stáleho miešania.
Ešte horúci lekvár nalejeme do pohárikov, na chvíľku otočíme hore dnom, nesterilizujeme.
Má príjemnú banánovú chuť, mňam...