Bravčové na zelenine v haruli (zemiakovej placke)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
robila som dávku pre 4 osoby: na mäso: pol kila (dnes odkostené kuracie stehná, ale v origináli buď brav. stehno alebo krkovička), 1 pór (alebo cibuľa), 2 papriky, 2 paradajky, kukurica, 3 mrkvy, ananásový kompót, môže byť aj hrášok a hríby. na harulu: zemiaky (asi 1/2kila), mlieko, soľ, korenie =pyré + hladká al. polohrubá múka (cca 300g) a 1 vajce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto jedlo som jedla prvýkrát v nemenovanej reštaurácii:) a straašne mi to chutilo. Tak som si recept vymyslela a myslím, že /až na malé schválne obmeny/ to chutí rovnako. Je to len taký najzákladnejší postup, veľmi jednoducho sa dá prispôsobiť.
|
Najprv nakrájame pór a hodíme na olej, nech sa trošku udusí. |
|
A hneď na to očistíme zemiaky, nakrájame na drobno a dáme ich variť (to na haruľu, placku) - môžete robiť aj zo surových nastrúhaných zemiakov, no ja som si to nechala cez noc v chladničke a surové by mi sčernali...:) |
|
Nakrájame papriku, lebo ju máme radi poriadne udusenú, ak ale máte radi polosurovú, nechajte si krájanie kľudne na neskôr, po mäse. Prihodíme k póru a dusíme. |
|
Rovnako nakrájame paradajku a pridáme k póru a paprike. |
|
Z uvarených zemiakov urobíme regulérne pyré:) Môžeme nechať trochu hrudky, v placke sú veľmi chutné. |
|
A ide sa na mäso. Dnes som nemala bravčové, tak som ako náhradu šupla odkostené kuracie stehná, boli rovnako vynikajúce. |
|
Toto korenie som pridala k mäsu, vzadu je sladká červená paprika. Ja to s korením nepreháňam, dáte si tam čo len chcete. |
|
Takto vyzerá mäso zamiešané so zeleninou a korením. trochu podlejeme vodou (má to byť šťavnaté), prikryjeme a dusíme cca pol hodinu, pri bravčovom dlhšie. Ja mám rada mäso, keď ho skoro ani hrýzť nemusím, dusím ho teda dlho. |
|
Kým sme pripravili mäso, vychladlo nám pyré, tak k nemu pridáme múku a vajce, dochutíme soľou a zamiešame. |
|
Vyrobíme bochníky z ktorých vaľkáme placky. |
|
Moje majú len veľkosť otvorenej dlane. Ale v reštaurácii zatvorená placka zaberala viac ako polovicu taniera! |
|
Keďže som toto všetko robila deň vopred, placky som naukladala na kúsky papiera na pečenie a uložila na noc do chladničky. Inak by som možno robila zo surových zemiakov, originál haruľa je totiž z nich. Z množstva, ktoré som udala na začiatku, som urobila 10 placiek. |
|
Takto vyzerá mäso aj so šťavou, potom som to nechala trochu odpariť. |
|
Na druhý deň mäso zohrejeme, placku upečieme na trošku oleji (ako palacinku) a servírujeme. Jedli sme k tomu kukuricu (tá sa môže pridať aj rovno k mäsu) a mrkvový šalát s ananásom.
DOBRÚ CHUŤ! |