Vynikajúci plnený chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 500g múky (ja som dala miešanú ražno - pšeničnú), + - 300 ml vody (záleží od múky), 1ČL soli, 25g droždia, 1ČL cukru. PLNKA: 300g húb (hríby, šampióny, akékoľvek), olej, cibuľa, 150g ementálu, 200g šunkovej salámy, 1PL petržlenovej vňate, 1ČL tymiánu, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, MČK,

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže je bohatá hubová sezóna, kdesi som vyhrabala vyše 10-ročný časopis Dobré jedlo s hubovou tematikou, kde som našla tento chlebík. Niečo málo som si prispôsobila a musím povedať, že chlebík je úžasne voňavý a mňamkový.

Prísady na cesto hodíme do DP a nastavíme program CESTO. V podstate si možte urobiť akékoľvek cesto na svoj obľúbený chlebík.

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Hubky - ja som dala čerstvé hríby, nakrájame na plátky, podusíme na orestovanej cibuľke, dochutíme tymianom, soľou, cesnakom a korením. Po odstavení pridáme na malé kocky nakrájanú šunkovú salámu a syr, a lyžicu petržlenovej vňate - ideálne čerstvej.
Vykysnuté cesto rezdelíme na dve časti...
...rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm...
každú časť potrieme plnkou. Najjednoduchšie to je od stredu smerom ku krajom. 3-4 cm od kraja cesto necháme prázdne a potrieme ho čistou vodou aby sa nám chlebík dobre zatvoril.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kde-tu popicháme vidličkou. Pozor nie moc, aby sa cesto pri kysnutí netrhalo. Necháme ešte kysnúť asi 30 minút. Predhrejeme si rúru na 240 stupňov. Pred pečením si chlebíky potrieme slanou vodou. Pri tejto teplote pečieme 10 minút, potom teplotu znížime asi na 180 stupňov a dopekáme 35-40 minút. Je to individuálne podľa rúry.
HOTOVO. Ani nestíhal poriadne vychladnúť. Rozvoňal celý dom a chutil vynikajúco. Dobrú chuť.