Smotanová ovocná zmrzlina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnceky smotany na varenie, 1 hrncek smotany na slahanie, 4 zltky, 3/4-1 hrncek cukru (podla ovocia), 1,5 hrnceka pomixovaneho prepasirovaneho ovocia (ked ma kostky) - napr. ribezle, cernice, cucoriedky a pod. Podla chuti a potreby citronova stava.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smotanu na varenie zohrejeme v hrnci. Teplu primiesame k zltkom, dobre rozmiesame a vratime na ohen. Pridame cukor a za staleho miesania na miernom ohni varime,kym nezhustne. Staci po bod varu, sice by sa to nemalo zosyrovatiet ako pri tej citronovej,kedze sa vari smotana a nie mlieko,ale naco riskovat. Uvareny krem nechame trosku vychladnut. Potom ho primiesame (mozeme precedit) ku slahackovej smotane a vmiesame ovocne pyre. Ja som robila z cervenych ribezli,ale dala som ich malo,tak som k nim pridala jeden kompot (bez stavy) zavaranych jostov (krizence ciernych ribezli) a citronovu stavu.
Zmes dobre premiesame a dame zmrazit. Bud do zmrzlinovaca alebo klasicky do dozy a sem-tam premiesat,aby nestuhla na kamen. A ked aj stuhne, da sa lahucko naskrabat velkou lyzicou alebo odlomit vidlickou. Ma jemnu, smotanovu konzistenciu.