Jemnučké jogurtové žemle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3,5 - 4,5 hrnceka polohrubej muky, 1 hrncek vlaznej vody, 1 hrncek bieleho jogurtu, 1 PL suseneho drozdia (ja som dala 1 balicek drozdia s lastovickou), 2PL medu, 1,5 CL soli, 3PL oleja (1hrncek=cca 2,5-3dl)

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajuce, jednoduche, nadychane zemlicky... Tento recept som nasla na nete (ako inak, trosku som si upravila uz pri prvom pokuse) uz davno pradavno,ale nejak som nanho zabudala... ale za posledne dni sa mi 3x prisnilo,ze ich idem piect,tak som sa dnes teda odhodlala a urobila ich. a nelutujem, su fakt vynikajuce.

Vo vacsej miske si zmiesame muku (zacneme s 3,5 hrncekmi, postupne pridavame viac, podla potreby) so susenym drozdim a solou. Pridame teplu vodu s medom (ja som med roztopila v tej vode), jogurt a olej. Vypracujeme vlacne, cesto a nechame na teplom mieste kysnut asi hodinu alebo kym nezdvojnasobi objem. Vykysnute cesto dame na pomucenu dosku, jemne ho vytvarujeme do valca (na 2-3 pohyby,nehrame sa s nim) a odkrajujeme mensie casti,ktore vytvarujeme do tvaru zemliciek alebo ako ja aj slimakov (odkrajovali sa mi z cesta take pasy,tak som ich len skrutila do slimacikov). Vyslo mi 19 mensich zemli. Dame na plech s papierom na pecenie, kraje ponatierame olejom,aby sa ku sebe nepoprilepovali. Nechame chvilu podkysnut, cca 20 min. alebo kym sa nevyhreje rura. na 180-200 stupnoch (kazdy podla vlastnej rury) pecieme kym nie su zemle pekne hnede a pri poklopani zneju duto (20-30 min.). Po upeceni mozeme potriet olejom a prikryte utierkou nechame zmaknut a vychladnut. Skladujeme zatvorene v sacku alebo doze. Na druhy den su stale makke a vlacne, tretieho sa bohuzial nedozili :-)
Nasla som na Jitcinom blogu obrazok "lastovickoveho" drozdia, dufam,ze nebude vadit,ze som si ho pozicala. S tymto mame velmi dobre skusenosti,este sa nestalo,aby sa s nim cesto nepodarilo. mamka ine ani nepouziva.