Chlebové muffinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml kefíru, 1 PL oleja, 1 KL soli, 1/2 KL kmínu, 1 PL ľanových semienok, 1 lyžička octu, 150 g múky LIVA alebo hladkej múky, 50 g ražnej chlebovej múky, 50 g pšeničnej chlebovej múky, 50 g ražnej a pšeničnej celozrnnej múky hrubej mix, droždie, troška cukru. Okrem toho vajíčko na potretie. Náplň: cibuľka, rajčiny, tvrdý strúhaný syr, korenie na pizzu, salám gothaj alebo údené mäso, cesnak, soľ.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy dáme všetky múky, vyhĺbime jamku, nasypeme troška cukru, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažný kefír. Necháme vzísť kvások, potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme kysnúť minimálne jednu hodinu. Ja som počas kysnutia cesto cca 2x premiesila, aby sa prevzdušnilo. Po vykysnutí rozdelíme na rovnaké kúsky, rozvaľkáme, naplníme náplňou - dávala som dve kopcovité KL a zabalíme ako buchtičky.
Vymastíme si plech na muffiny a buchtičky povkladáme do jednotlivých muffinkových otvorov spojom dole. Necháme ešte kysnúť - ja som nechala cca 30 minút, pomastíme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami a dáme piecť. Piekla som ich na 180 C. Mne vyšlo 8 väčších a jedna menšia muffina. Náplň pripravíme tak, že si opražíme cibuľku, pridáme salámu alebo údené mäso a zľahka opečieme. Potom pridáme na úplne drobno nakrájané rajčiny a dusíme do zhustnutia. Ochutíme korením na pizzu, cesnakom a soľou. Keď náplň vychladne, pridáme nahrubo nakrájaný syr.

Recept som objavila na www.dama.cz - Ivča69 - recept č. 1452

Dievčence vrelo odporúčam tento neskutočne dobrý recept - kto skúsi určite neoľutuje. Ja som múku LIVA nezohnala, použila som hladkú múku, tiež múku mix som nezohnala, tak som použila celozrnnú múku, ktorú som mala doma. Ostatné múky som si nakúpila v Čechách v ich TESCU a Kauflande. V pôvodnom recepte boli aj olivy, ale my ich radi nemáme, preto som ich vynechala.

Detailný pohľad
Takto vyzerali na reze