Super KEBAB - ako ho robíme u nás doma



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny pre cca 5 osôb:1 kg mäsa (možno použiť kuracie prsia, stehna, bravčové, morčacie, zajačie - čo komu chutí… nám najviac chutia kuracie vykostené stehná - sú šťavnaté, ale aj prsia sú fajn, len tie sú suchšie.) Koreniny - gyros, adžiga, solčanka (mám ju v krabičke od Podravky ,o), slnečnicový olej, smotana (alebo biely jogurt), majonéza, cesnak, petržlenová vnať, kapusta, cibuľa, rajčiny, uhorky

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo všetci milujeme, je naozaj famózne... Možno príprava vyzerá na prvý pohľad zložitá, ale opak je pravdou. Nemôže konkurovať originálu od tureckého kuchára, ale dovolím si tvrdiť, že mnohým na Slovensku podávaným kebabom smelo konkurovať môže :)

Pripravíme si suroviny na prípravu mäsa - mäso, koreniny, olej, solčanku.
Mäsko nakrájame na kúsky cca 1x1 cm, prípadne 1,5x1,5 cm.
Mäsko posypeme solčankou, gyros korením, adžigou a pokvapkáme olejom - ja to robievam vo vrstvách - nakrájam vrstvu mäsa, pokvapkám olejom, okorením, ovegetím a zasa dávam mäso a tak pokračujem až do konca, koreniny sú tak všade rovnako rozložené.
Na záver mäso s koreninami poriadne premiešame - ako ked robíme cesto a dáme ho odležať do chladničky. Ideálne je ho naložiť večer vopred, ak sa nedá doporučujem aspoň 4-6 hodín.
Deň vopred si zvyknem spraviť aj dressing. Pripravíme si suroviny, ktoré na dressing potrebujeme.
Do misy vyklopíme smotanu alebo biely jogurt. (Môj syn má na to zlepšovák - do dna kelímka spraví nožom malú dierku a smotana tak ľahko sama celá vylezie z kelímku - ak s tým má smotana problém, možno jej pomôcť jemným fúknutím do dierky). Pridáme 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku a na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Ochutíme solčankou...ak máte radi kyselší dresing, pokojne pridajte trošku šťavy z citróna.
Všetko spolu zmiešame a dresing je hotový. Odložíme ho do uzatvorenej nádoby (ja som ho dala do pohára od tatárskej omáčky) a dáme do chladničky. Tým pádom máme tú zložitejšiu časť prípravy kebabu za sebou. Mäsko aj dresing počkajú v chladničke na svoj čas :)
Na panvicu dáme trošku slnečnicového oleja (olej sme použili aj pri marinovaní mäsa, takže naozaj len trošku aby to nebolo príliš mastné). Keď bude rozpálená panvica, vykydneme do nej mäso a začneme smažiť. Misku, v ktorej bolo naložené mäso opláchneme troškou vody a pokojne to vylejeme do mäsa a smažíme.
Ak máte radi pikantné, pridajte chilli alebo ako ja - feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Eros Pista, pomiešame a smažíme kým nebude mäso hotové.
Kým sa nám usmaží mäso, pripravíme si zeleninu.
Kapustu nakrájame na tenko, cibuľu na pásiky a spolu pomiešame - jemne osolíme. Uhorku nakrájame na kolieska. Paradajku na kocky.
Niekedy k tomuto jedlu robím zemiakové placky. Výborné je aj s pitou, alebo aj do žemle. Dnes sme kúpili arabský chlieb. (Foto z internetu)
Mäsko máme hotové, môžeme začať plniť arabský chlieb.
Rozrežieme si ho na dve polovice. Otvoríme jednu polovicu - vytvára kapsu - a plníme: ako prvé dávam kapustu.
...potom dáme dresing
...kolieska uhorky
...kúsky rajčiny
Na záver dáme mäso.
...a je to. Dobrú chuť. Pozor! Naozaj prudko návykové jedlo ! ,o)
...a varianta s hranolkami (ked sa minul arabský chlieb) - synova večera :)