Banánova torta s parížským krémom - poťah z JOJO cukríkov / Silvinková 1. narodeninová tortička/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorový korpus: 4 vajíčka, 200 g práškový cukor, 250 g hladká múka, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 1 PDP a 4 ČL /kopcovité/ kakaa......Čokokrém alebo parížsky krém: na 1 250 ml/ šľahačku 33ˇ% sa dáva 100 g čokoláda a 1 smetafix /ja som dala na varenie od figara/..2 až 3 násobná dávka.......Poťah: 1 bal. jojo cukríkov cca 100 g, 2 PL vody, šťava z 1/2 citróna, tuk na vymastenie, potravinárske farbivo, plus cera vo veľkosti vlašského orecha - modré a zelené, práškový cukorcca 400 g a potom 150 až 200 g, škrobová múčka na pomúčenie aby sa cesto nelepilo...

POSTUP PŘÍPRAVY

Nafotila som detailný postup pre mamičky, pretože nie všade je to k dispozícií, verím že to pomože a poteší, že všetko nájdu pod jednou "strechou" ako sa hovorí. Ja som sa inšpirovala prácami Ivetky Š. /narcis/ - mramorový korpus a čokokrém /parížsky krém/ a poťah od Magdalena L. (meggienka) ID 798 - za čo dievčatám veľmi pekne ďakujem...samozrejme ja som si to prispôsobila môjmu drobcovi...verím, že sa poteší :o)))

..z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, a potom pridáme 100 g práškového cukru...opať vyšľaháme...
...zvyšný cukor teda 100 g vymiešame so žltkami do penista...
..k vyšahaným žltkam s cukrom postupne pridáme olej všetko dobre zmixujeme mixérom, a hned pridáme horúcu vodu /nie vriacu!!!!....ja som dala vodu do kanvice a ked zovrela chvílu som počkala...každý má svoj spôbom ako/...
...pridáme múku zmiešanú s práškový cukrom /múku je dobre preosiať, aby tam neboli žiadne hrudky..zvykla som to robievať pri všetkých koláčikoch a skutočne sa to vyplatí/...k tejto hmote pridáme vyšľahaný sneh s cukrom a jemne premiešame....aby sa nám nevytratili tie bublinky...
..jednu tretinu cesta som si odobrala do menšej misy a dala som 4 ČL kakaa....takto máme pripravené cesta na mramorovanie...
..postupne nalievame cestička....1 PL kakaová hmota a 3 PL biela hmota...až kým sa forma nezaplní...samozrejme formu som vymastila tukom a posypala polohrubou múkou, na dno som ešte vystrihla kruh o priemere 26 cm papier na pečenie..istota, aby sa mi pekne torta oddelila od formy...
..upečený a vychladený korpus som predelila na 3 č asti.../korpus som robila 1 deň vopred/...
...taktiež den vopred si pripravíme krém, ktorý je potrebné poriadne vychladiť....tažke v mojom prípade 2 šľahačky a 2 100 g čokolády na varenie /figaro/ som dala pomaličky roztopiť...
...nechala som to pekne roztopené zovrieť a chvílu som to nechala varom, kým nezišli zopár bubliniek..a odstavila som...priebežne miešala...vychladené dala chladiť do chladničky a čakáme do druhého dňa...
..vychladené na druhý den ...pridala stužovač...smetafix a vymixovala mixérom do tuha ale veľmi krátko...
..na spodný korpus som natrela domáci ríbezľový džem...
...prichádza vrstva krému...
..naň poukladala banániky nakrájané na kolieska...opať prišla vrstva krému, a opakujeme daľšou vrstvou korpusu tentokrát bez lekváru...už iba krém, banány, krém, a korpus...
..takto vyzerala naplnená tortička...ešte nepoťahnutá krémom
..tu sa už chladí v chladničke potiahnutá krémikom :o)))) už sa teší na svoj nový modrozelený šat...xixi
..tak toto je príprava poťahu z jojo cukríkov...takte tanier som vymastila palmarínom, dala 2 PL vody, 3 PL modrého farbiva - tekuté, balík cukríkov, pokvapkala som ich citronovou šťavou z pol citróna, premiešala aby chytili modrý nádych a dala na minútku na 4 stupen do mikrovlnky...takto krásne nafučali...pozrite sa...
...horúcu masu som vsypala do 400 g práškového cukru a hnetacími metlami mixérom vy mixovala...ja som musela pridať ešte farbivo do požadovaného odtieňa....dala na chvíľku do chladničky aby masa nebola horúca...nevizeralo to vôbec vábne ale nakoniec sa práca ocenila xixixi...
...po vybratí z chladničky som pridala ešte cca 150 práškového cukru..ale pridávala som postupne cesto musí byť vláčne ani tvrdé ani tekuté aby sa nelepilo som podsypavala solamylom...
...tortu som položila na hrniec a na valček som zvinula cesto akokeby na závin a opatrne preniesla a položila na tortu...kraje som poobstrihovala a naprv som vyhladila vrh a postupne som jemnučko postupovala na boky aby nevznikla žiadna nerovzosť..zo zvyškom som si vyrobila srdiečka
..rovnako som postupovala pri zelenej farbe...a postupne som si formovala požadovaný tvar...
...tu som pomalym ukladaním začala tvoriť....jednotlivé srdiečka som prilepovala jemnučko vodičkou /nezabudnúť cestu musí byť pod fóliu - lebo veľmi rýchlo tvrdne/ a pracovať s menšími dávkami...koľko potrebujeme
...postupne naberalo to tvar...
...a takto to vyzerá ozdobené bielostriebornými perličkami :o))
..iný pohľad ...v reze dodám zajtra po narodeninovej oslave...dúfam, že stihnem nafotiť...
...tortička v reze..
...pripravené na papkanie...