Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g v šupke uvarených zemiakov * 300 g polohrubej múky * 1 vajce * soľ * škoricové cukry alebo kryštálový cukor zmiešaný s mletou škoricou (t.j. lacnejšia verzia a zároveň chutnejšia a aromatickejšia) * slivky * POSÝPKA: tvaroh zmiešaný s cukrom * alebo mletý mak s práškovým cukrom a roztopeným maslom * alebo opražená strúhanka s práškovým cukrom a roztopeným maslom * alebo enem tak

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky!!! Čo by to mali naše milované deťúrence za detstvo, tie väčšie deťúrence za prázdniny, keby neochutnali pravé slivkové gule, akými nás kŕmili naše staré mamy. Doprajte im ten luxus v podobe návratu do detstva ich rodičov :-)) a dvojhodinovej roboty v kuchyni (do časového limitu som nepočítala umývanie riadu a "okýpenie" kuchyne od múky) Ale áno, áno, áno, dajú sa kúpiť aj mrazené v obchodoch, ale nezažijete pocit satisfakcie a sebarealizácie, keď ich doma vlastnoručne nahádžete do vriacej vody a keď ich horúce nahádžete do seba. Vaše detváky a polovičky sa Vám odmenia ľúbezným spokojným pohojdávaním hlavy a veľmi významným prižmúrením s gestom, že to stálo za všetky prachy sveta, vlastne reálnejšie povedané, za tú Vašu robotu. Manžel hneď začne rozmýšľať, ako by dokázal rozkúriť oheň pod vaňou, aby ste nabudúce mohli slivkové knedličky variť rovno vo vani, kam sa ich zmestí tristo naraz.

1. Keď sa chceme dopracovať, milé mamičky, k takýmto slivkovým guliam, treba robiť nasledovné:
2. Uvarené, vychladnuté zemiaky v šupke očistíme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame. Môžete ich aj pretlačiť cez sitko na kocky, ale knedličky potom nebudú také jemné ako pierko a budete dlhšie spracovávať cesto.
3. Do zemiakov nasypeme 300 g polohrubej múky,
4. jedno vajce a štipku soli. Štipka soli znamená, že si medzi ukazovák a palček zoberiete troška soli a jemne ňou poprášite zemiakový základ v mise.
5. Cesto bude lepkavé ako fras, ale to Vás určite neodradí. Aj moje bolo lepkavé, tak si ho prenesieme na dosku, na ktorej už máme nachystanú múku.
6. ..... cesto spracujeme na doske, takto by mohlo vyzerať.....
7. Cesto si rozdelíme na tri časti a každý valček pokrájame na rovnaké diely. Teraz je dôležité podotknúť, aké veľké dieliky budeme robiť. V prvom rade záleží na veľkosti sliviek, ja som mala veľmi veľké, ktoré aj po prerezaní na polovicu boli veľké, tak som robila väčšie placky a do nich som balila polovičku slivky. Nerobte ich zasa moc veľké, pretože pri varení by sa zvonka rozvarili a zvnútra by boli ešte surové.
8. Takto vyzerajú moje placky, na ktoré som naukladala polovičky sliviek, dala malú lyžičku škoricového cukru a zaguľatila do guličiek. Aby sa Vám cesto nelepilo na ruky, používajte múku, alebo využite ruky niekoho iného.
9. A ešte jedna expozícia fotená supermakrom.
10. Hádzanie guliek do vriacej vody som naozaj nestíhala fotiť. Varte ich 10 minút, a hneď s nimi von, aby neboli rozvarené. Vynikajúco chutia s tvarohom zmiešaným s práškovým cukrom, posypané škoricou, poliate trochou roztopeného masla, alebo pomletým makom alebo opraženou strúhankou...... Knedličky sú výborné aj na spôsob "Marhuľové gule".... a postup ten istý :-))