Tvarohový koláč na newyorský spôsob (cheesecake)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 375g rozdrvených sušienok, 1/2 čl ml.škorice, 3 PL roztopeného masla Plnka:500g jemného tvarohu(použila som Lidl tvaroh vo vedierku), 130g práškového cukru, postrúhana kôra z 1 ks citróna, 1 čl vanilkovej esencie(kľudne dajte vanilkový cukor) 3 vajcia Poleva: 200ml kyslej smotany, 1 PL práškového cukru, 1 čl vanilkovej esencie

POSTUP PŘÍPRAVY

Fakt dobrý koláč no jeho príprava je trošku dlhšia, ako som ja zvyknutá, ale stojí to za to:-)))
Fotopostup nemám tak snáď to napíšem zrozumiteľne:-)

Pripravíme si formu na pečenie s odnímatelným dnom a priemerom 22cm.Formu vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov. V mise zamiešame rozdrobené keksy so škoricou a roztopeným maslom. Hmota ktorá vznikne pritlačíme na dno a na boky formy a dáme na 5 min zapiecť. Alebo si pripravíme korpus podľa Maťky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17439&user=8602 tak ako ja.
...korpus necháme zatiaľ mierne ochladnúť a pripravíme si zatiaľ plnku. Na strednom stupni šľahača si vyšľaháme tvaroh a cukor na hladký krém, pridáme cit. kôru a van. esenciu a po jednom vajíčka , ale to už šľaháme len na najnižšom stupni aby sa nám tam nedostalo veľa vzduchu a koláč pri pečení nepopraskal. Krém vylejeme na pripravený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov cca 50-60 min.kým nieje plnka na okrajoch pevná, ale v prostriedku mäkká.Rúru vypneme a koláč v nej necháme 1 hod chladnúť pričom rúra ostane zavretá...
...rúru opäť vyhrejeme na 220 stupňov a pripravíme si polevu z vymiešanej kyslej smotany s cukrom a esenciou. Polejeme ňou koláč a pečieme 5 min. Koláč necháme úplne vyhladnúť, ale už nie v rúre. Vychladnutý koláč vložíme na noc do chladničky aby dokonale stuhol. Pred servírovaním ho môžeme ozdobiť jahodami (ja som nemala poslúžili aj čerešne). Dobrú chuť:-)