Mikuláš z lineckého pečiva



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky, 150g práškového cukru, 1vanilkový cukor, kôra a šťava z 1 citróna, 2 žĺtky, 110g Hery, 110g bravčovej masti*** na zdobenie: farebný marcipán, farebné gulôčky alebo biela čokoláda- poprifarbovaná alebo bielková poleva-poprifarbovaná

POSTUP PŘÍPRAVY

Niečo pre potešenie detičiek na blížiaceho sa Mikuláša:o)

... múku preosejeme, pridáme práškový, vanilkový cukor a dobre premiešame...
... pridáme heru, masť, žĺtky, kôru a šťavu z citróna a rukou vymiesime cesto...
...cesto dáme odpočinúť do chladničky na cca 30-45 minút...
... vychladené cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme kolieska, ktoré budú slúžiť ako Mikulášova hlava:o)
.... dáme na plech a pečieme na cca 175 stupňoch do ružova... ja som ich dnes piekla do hneda, ešte že som sa zbadala...
...upečené , vychladnuté koláčiky zliepame pikantným džemom...
... no a ideme na najhoršiu fázu a tou je zdobenie. Myslela som,že to bude o niečo jednoduchšie, ale zdanie ma klamalo, tak som dnes pomocou farebného marcipánu spravila až jedného Mikuláša a až jeden balíček. Zdobiť môžme viacerými druhmi: 1/ kolieska obliať bielou čokoládou a dozdobiť marcipánom
2/ obliať bielou čokoládou , trocha čokolády zafarbiť na červeno a opäť ponoriť z polovice do červenej čokolády
3/ jednoducho bielkovou polevou,ktorú spravíme z bielok ktoré nám zostali. Poprifarbujeme si ju, dáme do striekacieho vrecka a je hotovo.
Ja som si vybrala asi ten najpracnejší spôsob a to zdobenie marcipánom , ak opäť do večera dostanem chuť, tak vyskúšam asi tú bielkovú polevu:o)
Aby som nezabudla, z bieleho marcipánu vykrojíme taký istý kruh ako je koláčik. Koláč jemne potrieme džemom, prilepíme naň biele kolečko, polovicu opäť potrieme jemne džemom a opäť pricapneme červenú čiapku...
... ďalej si spravíme dve oči pomocou čokolády alebo marcipánu s pridaním kakaa, fúzy, ústa....
... a tu je hotový Mikuláš...
... a balíček pre dobré detičky...
...kto bude mať po tom všetkom chuť, môže si spraviť aj čerta:o) pre zlé detičky alebo anjelika. Toho si viem predstaviť z bielkovej polevy, ale dnes už naň nemám naozaj náladu:o)... Dobrú chuť.