Keksíkový nepečený koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KRÉM : 1/2 l mlieka * 1 PL hladkej múky * 1 vanilkový cukor * 2 PL kryštálového cukru * 1 vanilkový puding * 1 maslo * 3-4 PL práškového cukru * 1 PL kakaa * troška rumu * NA MUROVANIE: 4 balíčky BB keksov - dve obyčajné a dva čokobalenia * toť vsjo

POSTUP PŘÍPRAVY

Ahojte mamulienky, pridávam podrobný pokec k najjednoduchšiemu nepečenému koláču na svete pre tristo ľudí :-))) Robila som ho minulý víkend pre 8 ľudí a ešte aj troška skončilo v mrazničke. Nie že by nechutil.... len sa nehambím priznať, že keď išli všetci spať, tak som z neho uchmatla a schovala na horšie časy :-)) V mrazáku vydrží 40 dní.

1. Do 1/2 litra mlieka pridajte jeden vanilkáč (označenie pre vanilkový puding),
2. pridajte 1 kopcovitú veľkú polievkovú lyžicu hladkej múky,
3. pridajte 2 PL kryštálového cukru,
4. a jeden vanilkáč - to je znova označenie pre vanilkový cukor.
5. Uvarte hustý puding, nechajte vychladnúť, ale počas toho neoddychujte. Puding miešajte do vychladnutia, teda nie vkuse, ale miestami, nenechajte na ňom urobiť "kožu", pretože potom by v kréme vynikli hrudky a krém by nebol hladučký. Keď necháte vedomky alebo nevedomky urobiť kožu, tak ju potom odstráňte, síce sa Vám zmenší objem krému, ale čo už s Vami, keď ste si nedali povedať :-))) Upozornenie pre jednovaječnú sestričku Alenku: Tá jedna cigaretka za to nestojí!!! A keď k cigaretke pridáš aj zo dve-tri kávy a dlhší pokec s božským na balkóne, puding môžeš rovno zjesť a vykašli sa na akékoľvek pečenie nepečeného koláčika.
6. V inej mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Koľko práškového cukru, to záleží od Vás, v akom "objeme" máte radi sladké krémy. Ja dávam také 3-4 PL práškového cukru, aby to nebolo moc sladké. Vyšľahajte do peny penúcej.
7. Do vytvorenej peny penúcej pridajte 1 PL kakaa.
8. Do masla pridajte trocha rumu. Ja som rum nenašla, asi ho manžel vypil :-)), tak som dala koňak. V podstate mi bolo jedno, akú frndžalicu pridám do krému, aj tak pridávame iba troška pre vôňu a arómu - detičky sa z toho neopijú a krém bude "šmakovatejší". Nakoľko som zažila za totality zbieranie miniatúrnych flaštičiek alkoholu, plechoviek a známok, toto je jediná zbierka z "izmu", ktorá mi vydržala a doteraz odkladám v príborníku asi 100 kusov alkoholu a niektoré sa sem-tam a tam-sem vyparia do večných lovíšť. Frndžalicu primiešavajte opatrne, a nech Vás ani nenapadne dať jej veľa. Krém sa zrazí a oddelí sa z masla voda od tuku. Chutí to v podstate tak isto, ale zbytočne by ste sa rozladili a poplakali :-)) Pridajte ozaj iba troška a hlavne, primiešavajte tú trošku veľmi opatrne na vysokých otáčkach.
9. Krémy spojíme. Nezabudnite: VŽDY, za akýchkoľvek podmienok, pridávame netuk do tuku - t.j. puding do masla a to po lyžičkách za stáleho miešania, aby sa krém spojil. Samozrejme, puding je už úplne studený, aj keď do neho strčíte prst, puding je všade rovnakoteplý.
10. A ide sa murovať. Spájame keksíky krémom. Keksíky dávajte rovnakým smerom a rovnomerne do seba stláčajte. Nechcem robiť BB keksom zadarmo reklamu, ale hoci sú najdrahšie spomedzi všetkých maslových keksov, sú kvalitou najlepšie a výborne vsajú vlhkosť z masla a pritom držia tvar. Už som skúšala rôzne lacnejšie možnosti, ale BB keksy vyhrali.
11. Aj Laurinka zliepa koláčik. Bola strašne podarená, nanášala krém - tričko aj nohavice som dala vyvárať na dvojnásobnom programe, ja som to prežila s ľahšou ujmou na zdraví, ale jej šťastný piskot stál za to.
12. ....... zliepame a zliepame... pokým máme keksy. Potom fertig Mariška a zbytkom krému natrieme vrch zákuskov.
13. Ozdobíme jednoduchým ťahom oblého noža - urobíme "kmeň stromu" a výsledkom sú dve dlhé štangle zákuska, ktoré dáme na pár hodín do chladničky a krájame priečne - teda šikmo na také 1/2 cm hrubé rezy.