Extra-čokoládový tvarohový koláč (cheesecake) so sušenými slivkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 šálky pomletych kakaovych keksov bez naplne (napr.venceky), asi 5PL roztopeneho masla, 1CL kakaa (ked sa nam zdaju keksy prilis sladke) PLNKA: 500g jemneho tvarohu, 0,5- 1 salka roztopenej cokolady (ja som dala 1/2 salky miesanej varovej a horkej + asi 2 zarovnane PL kakaa), 2/3 - 1 salka praskoveho cukru, 1/2 salky kyslej smotany, 1 salka susenych sliviek, 3 vajicka. POZN:salka - 2,5dl

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak toto je superbombaspica cokoladovy kolac, plnka chuti podobne ako termix, doslova sa rozplyva na jazyku. my mame radi horku cokoladu,tak som kolac urobila silno cokoladovy a tak prijemne sladky (na 1/2 salky roztopenej horkej a varovej cokolady + 2 PL kakaa som dala asi 1,5dl praskoveho cukru). ked mate radi sladsie, mozete skusit pouzit mliecnu cokoladu alebo nepridavat kakao a pridat cukor. treba pocas miesania, pred pridanim vajec ochutnat a upravit si to. ja som si original recept dovolila upravit hned pri prvom skusani a vyslo to perfektne. inak,tie slivky tam robia fakt vela, urcite sa ich nebojte (napadlo ma,ze by sa dali nahradit hustym domacim slivkovym dzemom varenym klasickym sposobom bez cukru, lebo chut je ta ista)

Z pomletych keksov a roztopeneho masla (prip.aj trosky kakaa) si vypracujeme "cesto". Ja som natrafila na akciove kakaove venceky a boli super,takze odporucam. To "cesto" nema byt uplne lepkave,len take,aby ked ho v dlani stlacite drzalo pekne pokope. Pouzila som skoro cele 2 balenia vencekov (zvysili mozno 4ks) a viac ako polovicu malej kocky masla.
Tortovu formu s odopinacim krajom (priemer cca 23cm) vymastime maslom a vysypeme mukou. Cesto poriadne natlacime na spodok. v rure vyhriatej na 150 stupnov (teplovzdusna) - 160 stupnov (elektricka) ho predpekame 10 minut. Predpecene vyberieme z rury,nechame bokom chladnut a teplotu v rure zvysime na 160-170 (teplovzd.) - 180 (elektricka).
umyte susene slivky si v mixeri alebo robote zmixujeme s vajickami. ja som ich na chvilocku namocila do teplej vody,aby zmakli,ale ked mate dobry mixer,netreba. Ta moja masa ma trosku zvlastnu farbu,ale to robia domace vajicka so zltkami skoro pomarancovej farby ,-)
Na plnku si dobre vyslahame tvaroh, kyslu smotanu, cukor a vychladnutu (vlaznu) roztopenu cokoladu (prip.aj kakao,ked chceme,aby to malo grady). ked treba, dosladime,ale pozor, este tam pojdu slivky a tie su tiez dost sladke.
Do tvarohovej masy zaslahame rozmixovane slivky s vajickami. Vyslahame do peny a vylejeme na predpecene cesto.
pri teplote 170-180 stupnov pecieme podla povodneho receptu 50-60 minut, mne to trvalo asi 35, zalezi od rury. Hlavne treba odsledovat,aby sa nepiekol prilis rychlo a hotovy je vtedy, ked je povrch pevny. Pozor, naozaj len kym povrch v strede nespevnie (treba oskusat jemne stlacit prstom). ked s kolacom zatrasiete, bude sa vam zdat, ze je este trochu surovy, bude trosku traslavy,ale on dojde. pokial by sa vam zdalo,ze sa pecie prilis rychlo, stiahnite teplotu, min. tych 35min. mu urcite dajte.
upeceny kolac nechame pri izbovej teplote chladnut asi 1 hod, potom jemne nozom prejdeme okraje,aby sa odlepil od formy a nechame poriadne vychladnut. ked je studeny, odoberieme okraj formy. Podavame dobre vychladeny. Po nadkrojeni v den pecenia,kedy bol ledva vychladeny (skor este vlazny) bola plnka makksia, penovejsia (foto nalavo), po odstati cez noc je tuhsia, ale jemna a naozaj rozplyvajuca sa na jazyku (hlavne foto). takze mozete sa trapit a nechat ho chladnut celu noc alebo len pockat najnevyhnutnejsi cas a pustit sa donho bez milosti, je to na Vas :-p