Smažené kalmáre a plody mora podľa Nigelly
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
mrazené kalmáre a zmes morských plodov, olej, hrubá múka alebo krupica, kukuričný škrob (polovičné množstvo ako múky), soľ, mletá paprika (príp. iné korenie, podľa chuti)
POSTUP PŘÍPRAVY
Pre milovníkov morských plodov - skvelá chuťovka, so zeleninovým šalátom, s majonézou, dresingom, ako kto chce.
Ak morské plody nemusíte, obrázkový postup si radšej ani nepozerajte :-). Keďže som mala celé kalmáre, tedy "se vším všudy", nafotila som aj postup ich spracovania.
|
Takto vyzerá rozmrazený celý kalmár, čakajúci na spracovanie. |
|
Ako prvé vytiahneme z kalmára jeho "útroby". Chytíme na oboch koncoch a ťaháme. |
|
Výsledok predchádzajúceho snaženia - v jednej ruke hlava s chápadlami, v druhej telo. |
|
Najprv hlava - nožom odrežeme škaredšiu časť aj s očami (snažíme sa do nich nezarezať :-). |
|
Toto je prvá časť, ktorú ďalej použijeme, chápadlá. |
|
Chápadlá stisneme a vytlačíme tuhšiu guličku - tiež poputuje do odpadu. |
|
Po "guličke" ostala dierka a chápadlá sú pripravené na obaľovanie. |
|
Na rade je telo. Prstami nahmatáme priesvitnú "chrupavku" a vytiahneme ju. Vyzerá ako z priehľadného plastu. |
|
Takto tá "chrupavka" vyzerá. Je to vlastne pozostatok schránky. |
|
Telo ošúpeme, ide to ľahko, a nakrájame na cca 2cm krúžky (alebo aj tenšie, ak chcete). |
|
Vo vyššej mise zmiešame hrubú múku alebo krupicu s polovičným množstvom kukuričného škrobu, ochutíme soľou a ml. červenou paprikou (alebo ľubovoľným iným korením). Nigella obaľuje v sáčku, mne sa lepšie pracovalo s misou.
Kalmáre a plody mora po častiach poobaľujeme a vysmážame niekoľko minút do chrumkava a dozlatista vo vyššej vrstve oleja. |
|
A tu je výsledok. Jedávame to pokvapkané citrónom, so zeleninovým šalátom. V Nigellinom recepte bola prílohou cesnaková majonéza.
Dobrú chuť! |