Smažené kalmáre a plody mora podľa Nigelly



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mrazené kalmáre a zmes morských plodov, olej, hrubá múka alebo krupica, kukuričný škrob (polovičné množstvo ako múky), soľ, mletá paprika (príp. iné korenie, podľa chuti)

POSTUP PŘÍPRAVY

Pre milovníkov morských plodov - skvelá chuťovka, so zeleninovým šalátom, s majonézou, dresingom, ako kto chce.
Ak morské plody nemusíte, obrázkový postup si radšej ani nepozerajte :-). Keďže som mala celé kalmáre, tedy "se vším všudy", nafotila som aj postup ich spracovania.

Takto vyzerá rozmrazený celý kalmár, čakajúci na spracovanie.
Ako prvé vytiahneme z kalmára jeho "útroby". Chytíme na oboch koncoch a ťaháme.
Výsledok predchádzajúceho snaženia - v jednej ruke hlava s chápadlami, v druhej telo.
Najprv hlava - nožom odrežeme škaredšiu časť aj s očami (snažíme sa do nich nezarezať :-).
Toto je prvá časť, ktorú ďalej použijeme, chápadlá.
Chápadlá stisneme a vytlačíme tuhšiu guličku - tiež poputuje do odpadu.
Po "guličke" ostala dierka a chápadlá sú pripravené na obaľovanie.
Na rade je telo. Prstami nahmatáme priesvitnú "chrupavku" a vytiahneme ju. Vyzerá ako z priehľadného plastu.
Takto tá "chrupavka" vyzerá. Je to vlastne pozostatok schránky.
Telo ošúpeme, ide to ľahko, a nakrájame na cca 2cm krúžky (alebo aj tenšie, ak chcete).
Vo vyššej mise zmiešame hrubú múku alebo krupicu s polovičným množstvom kukuričného škrobu, ochutíme soľou a ml. červenou paprikou (alebo ľubovoľným iným korením). Nigella obaľuje v sáčku, mne sa lepšie pracovalo s misou. Kalmáre a plody mora po častiach poobaľujeme a vysmážame niekoľko minút do chrumkava a dozlatista vo vyššej vrstve oleja.
A tu je výsledok. Jedávame to pokvapkané citrónom, so zeleninovým šalátom. V Nigellinom recepte bola prílohou cesnaková majonéza. Dobrú chuť!