Domáca majonéza resp. tatarská omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 vajíčka * olej * NA DOCHUTENIE: 1PL soli * horčica * cibuľa * 1 PL octu * 1 PL kryštálového cukru * MČK

POSTUP PŘÍPRAVY

Výroba domácej majonézy alebo tatarskej omáčky Vám zaberie až 5 minút z Vášho drahocenného času. Toto množstvo používam asi na 1 liter tatarskej, do šalátu asi na 3-4 kg zemiakov.

1. Do mixéra na najsilnejšie obrátky šupnete tri celé vajíčka. Za svet si neviem spomenúť, ako som odfotila túto fotku. Čo som mala foťák na hlave??? Alebo v zuboch?
2. Cez redukciu lejete opatrne olej, keď nemáte redukciu, lejte pomaličky, samozrejme za predpokladu, že ste už mixér zapli. Vajíčka sa vyšľahajú s olejom do úplného zhustnutia, musíte to robiť pomaly, a sledovať v mixéri situáciu. Spotrebujete asi 1- 1,5 dcl oleja na jedno vajíčko.
3. Keď sa Vám v mixéri urobí vzduchová bublina, znamená to, že majonéza je vyšľahaná a viac oleja by sa už nespojilo s vajíčkami.
4. Správna hustota majonézy. Zatiaľ nemá žiadnu chuť, tak z nej urobíme tatarskú omáčku. Ak chcete iba majonézu,už ju iba osoľte. Ja robievam na zemiakový šalát tatarskú omáčku, je redšia a zemiaky sa jej pekne napijú a vtedy nemá šalát konkurenciu. Zvlášť na Vianoce :-))
5. Pokračujeme ďalej, zapnite mixér a hoďte do majonézy celú cibuľu. Ak nemáte radi cibuľu v tatarskej omáčke, nedávajte ju tam, ale bez cibule to už nie je to pravé orechové.
6. Pridajte lyžicu horčice....
7. ..... lyžicu soli .....
8. okoreňte mletým čiernym korením.....
9. ... dosypte lyžicu kryštálového cukru...
10. ................ a opatrne lyžicu octu. Toť vsjo. Tatarská je na svete.
11. Túto tatarskú omáčku používam hlavne na zemiakový šalát, ale nebránim sa ani 1/2 litríku k hranolkám :-)))) Za predpokladu, že nasledujúci mesiac nič nezjem.