Gulôčky á la tetka M.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

odrezky z upečeného koláča * džem * banán * trocha masla * kokosová múčka na obalenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup akože nestojí za reč. Keď mávam väčšie pečenie, napríklad tento víkend, keď sa u nás zišlo niekoľko návštev pokope, a ostanú mi z pečenia odrezky (niekedy to bývali zákuskové nepodarky, ktoré síce dobre chutili, ale vyzerali otrasne), tak vždy urobím ešte jeden "chod" navyše v podobe takýchto guličiek. A najlepšie na tom je, že guličky zmiznú z povrchu stola rýchlejšie ako ostatné zákusky, čo ma niekedy dosť uráža :-))), pretože je s nimi najmenej roboty, postup tiež nestojí za kus reči a vždy prijímam reklamácie, prečo ich je toľko málo. Nuž, ani hosťom človek niekedy nevyjde v ústrety :-)) Nabudúce urobím z jednej gule osem kusov a hotovo.

1. Toto sú odrezky z koláčov, o ktorých je reč. To iba na upresnenie, aby ste vedeli, o čom je reč, ale v podstate nie je o čom rečniť. Ale jeden môj bývalý spolužiak z filozofickej fakulty by vedel rozprávať aj o týchto odrezkoch z koláča dosť dlho a dokonca by našiel aj súvislosti s koláčom, Aristotelom a vzniku pohybu na protónoch. Raz na seminári o tom, či je pohyb nekonečný alebo nie, skoro vyšmaril aj profesora z miestnosti, tak sa prudko hádali... Mám na to krásne spomienky, za prvé som nevedela, o čom je reč a za druhé som vedľa neho sedela a tak prudko gestikuloval, že som sa obávala, či jednu neschytám.
2. V modrej mise sú zmiešané odrezky s džemom a kúskom masla, a kľudne tam primiešajte čo uznáte za vhodné: nastrúhanú čokoládu, hrozienka, kokosovú múčku, podrvené piškóty alebo keksy..... okrem klobásky. Do modrej misy strčím jednu ruku, naberiem trocha zmesi na jednu stredne veľkú, resp. stredne malú gulôčku, urobím z nej placku, strčím kúsok banánu a snažím sa z toho vyrobiť niečo podobné gulôčke. Alebo nejaký malý špic - ale to už musím byť naozaj v dobrej nálade. Potom to obalím v kokosovej múčke, alebo v čokoládovej ryži a položím do papierového košíčka. Do košíčka ich vkladala Laurinka, pretože brzgoniť sa v džemovo-ovocno-čokoládovo-hrozienkovo-neviem-ešte-akej zmesi by som jej s čistým svedomím nedovolila.
3. Operácia cirero. Kvôli tejto fotke som si umývala ruky s jarou asi dve minúty a dosť som pritom hromžila, na kieho čerta fotím túto blbosť.
4. A tu je fotka, že guličky sú naozaj guličky z každej strany. Teraz ma inak napadlo, že pohyb asi nie je nekonečný, pretože keby bol nekonečný, tak by vlastne žiadny pohyb neexistoval.