sviečková na smotane s parenou knedľou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mäso - mäso, soľ, olej *** omáčka - voda, mrkva, cibuľa, cesnak, citrón, petržlen, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, soľ, smotana na šľahanie *** knedľa - 250g polohrubá múka, soľ, 1/3 drožia, cca 200ml vody, žĺtko, olej *** brusnice, smotana na šľahanie

POSTUP PŘÍPRAVY

mäso - aké máte doma (ja som použila bravčové pliecko) nakrájame na rezne (v mojom prípade 6 kusov) naklepeme, osolíme a opečieme na troche oleja.
k mäsu pridáme 3 očistené mrky, jednu cibuľu, strúčik cesnaku, 1/2 citrónu, 2 petržleny, 2 bobuľky celého nového korenia, 5 bobuliek čierneho celého korenia, jeden bobkový list, všetko toto zalejeme vodou a varíme kým nie sú mäso a zelenina celkom mäkké.
uvarené mäso vyberieme na tanier, koreniny, cesnak a citrón vyhodíme, zeleninu preložíme do mixéra, pridáme vývar a zmixujeme, tak aby šťava nebola príliš riedka pridáme ešte vývar (mne ostala asi polovica vývaru) a na koniec celú smotanu na šľahanie a dochutíme soľou, spolu to ešte trochu povaríme a do šťavy späť vložíme mäso aby nevyschlo.
knedľu si pripravíme nasledovne, zmiešame droždie s trochou vody, pridáme žĺtok, soľ, múku a pridávame pomaly vodu, aby sme mali cesto vláčne, dobre vymiešame, musia sa tvoriť bublinky, necháme 45 minút kysnúť, z cesta urobíme dva bochníky, dáme ich pariť na 20 minút, paráčik som si potrela olejom aby sa mi knedľa neprilepila, hotovú knedľu potrieme olejom.
servírujeme s brusnicami a vyšľahanou smotanou (tá na fotke chýba, nechcela som to mať také sýte), brusnice dodajú tomuto jedlu šmrnc.