Vanilkovo-jogurtová torta s ovocím na MDD, jednoduchá a svieža



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 4 vajcia, 4 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice domáceho vanilkového cukru, 1 lyžica kakaa, 1-2 lyžice vlažnej vody, 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 prásšok do pečiva, džem na potretie korpusu, PLNKA: 1 smotana na šľahanie, 2 biele jogurty, 5-6 lyžíc domáceho vanilkového cukru, 1 vanilková tobolka (vanilkový struk), 1 želatínový stužovač (Dr. Oetker), 100 ml vlažnej vody, ovocie podľa chuti (banán, mandarinky, čučoriedky, jahody), POLEVA: čokoláda na varenie, 50g cery, ozdoby na tortu

POSTUP PŘÍPRAVY

KORPUS:
1. Predhrejeme si rúru na 170 °C.
2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
3. Žĺtka zmiešame s múkou a cukrom, k tomu potom pridáme kakao, vodu, vanilkový extrakt a prášok do pečiva. Všetko spolu dobre premiešame. Potom do tej hmoty postupne a zľahka vmiešavame sneh.
4. Zmes vylejeme do tortovej formy (priemer 26cm) a pečieme na 170 °C cca 20 minút.
5. Po upečení a miernom vychladnutí korpus potrieme džemom.

PLNKA:
Zatiaľ, kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku:
1. Smotanu na šľahanie vyšľaháme. Potom do nej vmiešame dva jogurty, cukor a vanilkový kaviár (semienka z rozrezanej vanilkovej tobolky). Všetko spolu dobre premiešame.
2. Podľa návodu si pripravíme želatínový stužovač - do 100 ml vlažnej vody vmiešame stužovač a ručne asi 1/2 minúty miešame. Keď je stužovač vymiešaný, postupne do neho vmiešavame vanilkovo-jogurovú plnku.

DOKONČENIE:
1. Na upečený korpus dáme vrstvu ovocia a na to polovicu plny. Zase dáme vrstvu ovocia a na to druhú polovicu plnky.
2. Vložíme do chladničky.
3. Pripravíme si polevu - ja som robila čokoládovú (čokoládu na varenie som nad parou rozpustila v cca 50g cery). Polevu nalejeme na plnku a keď čokoláda trošku stuhne, podľa fantázie dozdobíme.
4. Zase vložíme na cca 2 hodiny do chladničky.

POZNÁMKY:
1. Ak nemáte domáci vanilkový cukor, použite kryštálový, ale miesto 1 lyžice pridajte 1 balíček syntetického vanilínového cukru.
2. Tobolku z vanilky nevyhadzujte - umiestnite ju do uzavtretej nádoby s cukrom a urobte si vlastný domáci cukor - na cca 100 g cukru použite 1 tobolku.
3. Namiesto čokoládovej polevy ukáže krásne na torte červené želé, ale moje deti ho nemajú radi, tak ja robím čokoládovú polevu. Pri želé je ale efektnejšie vrsty v plnke prehodiť - najprv plnka, potom ovocie, plnka, ovocie - aby ovocie bolo pod želé vidno.
4. Ak používate stužovač na želatínovej báze, nikdy tortu nedávajte do mrazničky - po vybratí z nej a by sa plnka roztiekla, želatína by sa zmenila na hrčky a vodu...

Ingrediencie
Hotová torta
Len zahryznúť:-)