Pukancová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na korpus: 300 g mliečnej čokolády – 3 čokolády Figaro, 90 g pukancovej kukurice /neslanej, už vypukanej/, olej, čokoláda na zdobenie – 1 čokoláda, kruhovú forma s odnímateľným dnom s priemerom 26 cm alebo špeciálny nastaviteľný kruh – viď foto, papier na pečenie. Na krém: 6 plátkov čírej čiže bezfarebnej želatíny /alebo 1no 20 g vrecúško mletej potravinárskej želatíny v prášku – Liana/, 500 g nízkotučného tvarohu s menej ako 10% obsahom tuhu v sušine /jemného/ - čiže 2 mäkké roztierateľné tvarohy od Olma – 5% tuku – tie majú za úlohu krém odľahčiť, aby nebol taký ťažký/, 150 ml kyslej smotany 14%tná /1 kus - bude stačiť 3/4 téglika/, 50 g kryštálového cukru, 300 ml smotany na šľahanie 33% tná /2 balenia smotany od Rajo/, 2 balíčky vanilínového cukru, šťava z 1 citróna /alebo pomaranča, mandarinky/.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

1. Mliečnu čokoládu polámeme na tabličky a rozpustíme nad parou. Pre tie z vás, ktoré čokoládu ešte v živote neroztápali: do hrnca nalejte trochu vody, naň položíte misku do ktorej vložíte čokoládu, ktorú budete pomaly roztápať, občas premiešajte. Z kukurice pripravíme na oleji pukance / Ak máte doma mikrovlnku, pukance môžete urobiť aj v nej. Nesolíme. Tie čo nevypukali vôbec alebo len s časti sa snažte tam nedávať, /vyberte ich/ to by ste si zuby vylámali a takisto zhoreté odstráňte. Pukance nahrubo posekáme a vmiešame do roztopenej čokolády. /Jedným zo spôsobov ako ich posekať je: pukance rovnomerne rozmiestnite na dosku na vaľkanie, prikryte igelitom alebo úterkou /to, aby nelietali po celej kuchyni, keď budú odskakovať/, a tĺčikom na mäso po nich viackrát poklepte, alebo po nich prejdite valčekom na cesto/. Pri vmiešavaní sa snažte rovnomerne obaliť pokiaľ možno každý pukanec, tak aby sa všetky navzájom pospájali do jednej masy, nesmie sa stať, že bude nejaký suchý. Pracujte rýchlo, lebo čokoláda bude schnúť a tvrdnúť. Že sú pukance dostatočne obalené spoznáte podľa toho, že nebude vidno žiadne biele miesta.
2. Hmotu nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Papier dávame jak na dno formy, tak na jej boky. Vystrihnite z papieru na pečenie kruh s priemerom 26 cm a pásik dlhý cca 77 cm, široký 6,5 cm. Plátky želatíny /alebo prášok/ namočíme asi na 10 min do vody. /Niekedy sa namiesto vodí dáva ovocná šťava. Postupujte presne podľa návodu uvedeného na obale – v zásade platí, že na ½ litra tekutiny počítame so 6 plátkami želatíny alebo s 20 g prášku/. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a citrónovou šťavou. Napučanú želatínu dobre vyžmýkame a rozpustíme, vychladnutú vmiešame do tvarohovej zmesi. /Rozpustíme ju tak, že ju mierne zohrejeme na teplotu najviac 60 stupňov C, tak aby sa skvapalnila /najlepšie vo vodnom kúpeli, tak ako čokoládu - nikdy nie vo vriacej vode, pri vysokých teplotách by sa znehodnotila a nestuhla by/. Za stáleho miešania želatínu rozpustíme a roztok necháme vychladnúť. Želatínu dostať kúpiť vo forme priesvitných alebo červených plátkov, či pomletú na prášok. Je to chuťovo neutrálny prírodný výrobok, vyrobený z kostí zvierat, kože a hrubej bravčoviny. Obsahuje veľa bielkovín./ Zmes odložíme na pár minút do chladničky a medzitým vyšľaháme sladkú smotanu spolu s vanilínovým cukrom dotuha. /Nemusíte sa báť, že by bola zmes tuhá, za ten krátky čas nestihne stuhnúť./ Nakoniec ju vmiešame do tvarohovej hmoty. Cukor pridávame do smotany hneď na začiatku. Šľahať začíname na stredných obrátkach, a keď smotana začne hustnúť, znížime rýchlosť na najnižšie obrátky. Šľahačka by mala pred šľahaním aspoň 2 hodín stáť v chladničke, v horúcich dňoch ju môžete nachvíľu vložiť do mrazničky. Krém navrstvíme na pukancový korpus a necháme stuhnúť v chladničke. K úplnému stuhnutiu dôjde až po 3 hodinkách, dostatočne pevná je niekedy až po 5tich, v závislosti od toho ako vám chladí chladnička. Nemusíte sa striktne držať receptu, experimentujte, napr. priehľadný plátok želatíny vymeňte za červený, a namiesto klasickej kruhovej formy dajte formu v tvare srdca alebo chlebovú obdĺžnikovú formu alebo savarínovú v tvare venca.
3. Podávame ozdobené postrúhanou čokoládou. Dnes už síce existujú špeciálne nerezové struháky za pomoci ktorých vyčarujete kúzelné hoblinky ako od majstra cukrára, ale ak nemáte, celkom dobre poslúži aj obyčajný struhák na zeleninu - strana z menšími zúbkami. P.S. Vhodnou alternatívou a náhradou za popcorn sú burizony, cornflakes, pufovaná špalda /ja mám najradšej tú bio od alnatury, čo dostať v DM drogery/, pufované chlebíčky v tvare štvorca, ktoré predávajú naskladané do výšky jeden na druhom, napr. ryžové /tie jednoducho rozmrvíte, vždy si pozorne prečítajte čo je napísané na obale, pretože niektoré sú osolené a to by moc dobre nechutilo/. Ak nemáte radi čokoládu mliečnu a tmavú alebo ak ste alergický na nejakú zložku, čo obsahuje napr. kofeín, bromelaín, kľudne ju vymeňte za bielu. Ja osobne dávam kvôli kontrastu skôr prednosť tej mliečnej. Ak sa rozhodnete do krému pridať kúskov nejakého exotického ovocia, ako napr. ananás, kiwi, mango alebo papayu, ktoré obsahujú enzým štiepiaci bielkoviny, chvíľku ich poduste, alebo dajte ananás v konzerve, inak by vám želatína nestuhla. P.S2. Pri nákupe surovín nešetrite, radšej kúpte smotanu drahšiu a kvalitnejšiu ako lacnejšiu menej kvalitnú a riskovať, že sa vám recept nevydarí. Obsah tuku pri šľahačkovej smotane by nemal byť nižší ako 33%, vtedy najlepšie drží, /v obchode predávajú v rozmedzí 30 – 40%/, pri kyslej smotane min. 14% /predáva sa 10 – 30 %/, od toho totiž závisí aká tuhá bude: o čo vyšší je obsah tuku, o to tuhšia je šľahačka. Čas prípravy: cca 30 minút. Čas chladenia: 3 hodiny.
Tip: Na dno hrnca s olejom hoďte zopár zrniečok pukancov, aby ste zistili, či už je olej dostatočne rozohriaty. Keď sa okolo nich začnú tvoriť male bublinky, môžte vsypať zvyšok. Namiesto postrúhanej čokolády ju môžete ozdobiť pukancami obalenými v čokoláde alebo posypať vršok lentilkami. Krém chuťovo dosť pripomína pribináčik či termix, takže ak máte radi vy alebo vaše deti tieto mňamky, táto tortička vám isto bude chutnať. P.S. Tie chudé dlhé prstíky čo držia varešku sú moje:-)