zemiakove pagace alias trojuholniky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hladkej muky * 2dcl oleja * 4 lyzicky soli (do cesta) * 2 zltky * cele cerstve drozdie * 0,5l mlieka (z toho cca 2 dcl na kvasok) * ca 200g CERA * 6 uvarenych zemiakov v supke * 1 cele vajce na potretie - zmiesat so solou asi 1cl

POSTUP PŘÍPRAVY

urobime kvasok (ca 2dl mlieka + 1cl kryst. cukru + drozdie trochu zohriat a nechat vykysnut), do misy dame muku, sol, olej, mlieko a 2 osupane nastruhane zemiaky, vsetko zmiesame, vykydneme na dosku a rucne miesime, ak sa vam to velmi lepi, treba trochu pomucit. Ked budete dobre miesit tak 15min., prestane sa cesto lepit. Ked ho mate vymiesene, ja ho zvyknem prikryt misou, v ktorej som mala vsetky prisady a necham odstat cca 1 hodinu - aby poriadne nakyslo, dalej v postupe

cesto si vyvalkame na tenko, ako vidite, pokrylo mi takmer celu podlozku, nastruhame dva osupane zemiaky (struham na tenkom struhadle ako ked struham syr), na to nastruhame cca 10dkg CERY na hrubom struhadle - najlepsie bude, ak ju mate uplne studenu z chladnicky
skladame ako uterak, najprv oba okraje do prostriedka
potom aj dalsie dva okraje do prostriedka...
cely postup este raz zopakujeme, teda rozvalkame, nastruhame dalsie dva zemiaky, druhu polovicu CERY, poskladame ako uterak a vyvalkame na hladko, aby sme mohli vykrajovat
pri valkani sa vam vnutri vytvaraju vzduchove bubliny, tie ked chcete vypustit, musite niekde urobit dierku alebo vam cesto praskne samo, potom tam vznikne taketo nieco. Ja to tak necham a vykrajujem aj tak, zatial sa nikto nestazoval. Cele cesto potrieme vajickom rozslahanym so solou, najlepsie sa mi osvedcilo, ze som cele rozslahane vajce vyliala na vyvalkane cesto a rukou som to rozotrela. Malo to hned dve vyhody, miniete cele vajce a mate potrete cele cesto, urcite neostane ani kusok nenatrety...
vezmem si radielko a odrezem pasik z cesta, ten potom krajam na trojuholniky. Je to super, lebo vam z cesta nic nezvysi, ked som robila kolieska, tak to, odrezky som musela znova zmiesit a uz sa ani zdaleka tak nelistkovali ako tieto. Nie su sice rovnake, ale nikomu to nevadi a su vsetky uplne skvele...
aha, taketo captave su cerstvo nakrajane. Mne dnes vyslo 4,5plechu, najlepsie ak mate tolko plechov, kolko treba, aby ste si pripravili vsetko hned. Ked cesto dlhsie stoji, posledne su uz velmi makke, potom sa s cestom tazko pracuje, lepi sa a trojuholnicky su este captavejsie ako tieto moje na zaciatku...
uz len posypeme, pouzivam nemlety mak, sezamove, lanove a slnecnicove semiacka alebo si urobim zmes semiacok aj s ovsenymi vlockami, aj to je super... mozte aj syr pouzit, kto ma co rad...
pecieme na 200stupnov cca 15minut, ale treba sledovat, aby vam neprihoreli... DOBRU CHUT!!!