"Moje" najobľúbenejšie laskonky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 bielkov, 600 g práškového cukru, 200 g mletých orechov, 2 PL polohrubej múky\r\nKRÉM: 10 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 x 250g masla /ja dávam 250 g masla a 250 g margarínu/

POSTUP PŘÍPRAVY

a začínam...

Bielka našľahám s cukrom dotuha, dám do kastrólika nad paru a potom asi 15 minút ručne šľahám nad parou. Nechám si to mierne vychladnúť a medzitým si pripravujem krém.
Nad paru si položím druhý kastrólik so žĺtkami, ktoré som metličkou vymiešala s oboma cukrami a za občasného, ale častého miešania nechám postupne stuhnúť. Moja skúsenosť je, že nadobudnú asi dvojnásobný objem a majú farbu trocha do biela, potom ich stiahnem a nechám vychladnúť. Potom sa vrátim k pripraveným bielkom...
Do bielkov zľahka primiešam orechy zmiešané s múkou a pomocou formy a stierky nanášam na papier na pečenie laskonky. Suším pri 130-150 stupňoch 25-30 minút. Popri tom sa vrátim ku krému, do ktorého zašľahám maslo /a margarín/, vymiešam do penista a dám zatiaľ do chladničky.
Vychladnuté laskonky pomocou zdobiaceho vrecka naplním a nechám ešte chvíľu v chladničky. Z tohoto množstva urobím asi 60 kusov už zlepených laskoniek, po ktorých sa u nás len tak zapráši.