Balatónska špecialita



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 1 kg brav. masa / pliecko/ * 2 PL /riadne/ masť * 6 ks sterl. menšie uhorky * vačšia 1/2 veľkej čerstvej kapie * caa 200 ml plnotučná horčica * feferóny dľa chuti - alebo 2 ks malé chilli papričky * soľ * MČK * majoránka *

POSTUP PŘÍPRAVY

- receptík vkladám vyslovene na žiadosť mojho brata, ktorý sa jej nikdy u nás nevie dojesť a stále zabudne ako sa to má správne pripravovať ... tak možno sa inšpiruje i niekto iný ....

- v zásade - žiadne iné maso iba bravčové - najlepšie z pliecka, može byť i stehno, ale to je tvrdšie, tak ho tu nepoužívam ....... maso musí byť ešte trochu namrznuté keď ho idem krájať, to znamená, že ho vytiahnem z mrazničky, umyjem, prípadne odblaním, a trochu stopené krájam /poriadne nabrúseným nožom/ na úúúplne tenučké rezníky /caa 3-4 mm/ a potom rezančeky, tiež asi 3-4mmm .......... totižto, keby sa masko nechalo úplne rozmraziť, tak natenúčko ho nenakrájate a je to doležité, lebo jedlo patrí medzi minútky a treba, aby sa čo najrýchlejšie tepelne upravilo
- dopredu si pripravím uhorky a kápiu ... kápiu na menšie pásiky a uhorky nadrobno ... / kápia sa može použiť i sterilizovaná, ale s čerstvou je to naj /
- do veľkej, resp. hlavne čo najširšej panvice dám 2 poriadne PL masti /olej nie ... nie je tu vobec chutný/ a nechám na strednej teplote úúplne rozpáliť .... možete na skúšku vložiť kúsok maska, či je dostatočne .... musí byť úplne rozohriaty, lebo toto jedlo je za 5 min hotové
- vložím maso ... teplotu zvýšim na max /na teflónke sa to úplne naj robí/ .. a opekám - premiešavam, aby boli všetky póry masa uzatvorené
- vyzerá asi takto ... a v tomto momente pridám ....... /od začiatku opekania masa prešlo asi 2 min
nakrájanú kápiu a uhorky ............. / niekto dáva kápie i uhorkov oveľa viacej .. tu sa to už dá prisposobiť podľa seba/ - ja dávam tak ako uvádzam v recepte
- ochutím MČK a pridám buď nakrájané feferóny /podľa chuti/ - tie by tam mali ísť originál a jedlo by malo byť také pekne príjemne pálivé , alebo chilli papričky keď nie je nič iné .. tie dávam 2 - také malinkaté, je to potom jemne pikantné, aby to i dcéry jedli .... /tie už v tomto momente začali obiehať kuchyňu ... mamíííí čo to vonííí???
- masko je v priebehu 5-6 min hotové, ochutnám, je makučké, osolím / podľa seba / ... a odstavím z ohňa .............. / nepodlieva sa v žiadnom prípade vodou, nesolí sa dopredu, nezakrýva pokrievkou !! - maso by stvrdlo a potom by už nezostávalo nič iné iba ho už dodusiť a to už by nebola táto špecialita, ale nejaké dusené maso :)
-po odstavení z ohňa - počkám asi 1 min a primiešam horčicu ... vznikne nám neskutočne dobrá omajda .. do ktorej len ozaj chlebík namočiť ................ horčica sa primiešava preto až po vypnutí, lebo má tendenciu sa zraziť počas doby varenia /a to fakt mám odskúšané :)) / a tá úžasná omáčka by nevznikla
- a nakoniec poprášime majoránkou ... éto vsio ........ do tejto špeciality sa nepridávajú žiadné iné suroviny typu cesnak, cibuľa šampiňóny a pod, ... vlastne u nás v každej reštike sa považuje za veľmi vyhľadávané jedlo - tak snáď niekomu zachutí - kto to nepozná
a podávame s čerstvým chlebíkom, šalátom .. super je i ako náplň do zemiakovej placky.... prajem dobrú chuť