Penová torta s penovými ružičkami aj s postupom + malý trik pri šľahaní



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Penová časť:10 bielkov, 700g kryštálového cukru,štipka soli ____________Plnka: 10 žĺtkov, 200g práškového cukru, 3 malé kocky masla, 2/3 palmely, 100g kakaa, 1 lyžička suchej zrnkovej kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

10 bielkov začneme šľahať nad parou so štipkou soli ( ja ich začínam šľahať ešte keď voda nevrie, aby sa dobre rozšľahali a aby sa nezrazili, lebo keď ich dám priamo nad paru zvyknú sa zraziť) a postupne pridávam cukor. Šľahám ich na prvom stupni elektrickým šľahačom cca 17 minút- stačí to.
Ešte pred tým si pripravím papier na ktorý si nakreslím tvar torty- akú budem robiť.
Po vyšľahaní dám penu dolu z pary a nechám vychladnúť. Už vychladnutú penu zľahka premiešam vareškou, dám do zdobiaceho vrecka a striekam hmotu vrecúškom na pripravený pečiaci papier. pláty pečiem cca 1 hodinu až hodinu a pol v teplovzdušnej rúre tri naraz. pri teplote cca 100 stupnov.

Plnka: 10 žĺtkov a 200g práškového cukru šľaháme nad parou cca 20 min. Necháme vychladnúť. Potom pridáme rozšľahané maslo s palmelou a znovu vymiešame. Nakoniec zľahka zamiešame vareškou kakao a kávu a až potom keď je kakao sčasti vmiešané premiešame šľahačom. Časť plnky dáme do vrecúška a ozdobíme ňou kraje a zvyšok rozotrieme po prostriedku plátov...

vrch ešte dozdobíme podľa príležitosti na ktorú je torta určená... :-)

nastrihám si igelitové vrecko- potravinársku fóliu na malé kúsky
jemne navlhčím lyžicu a prilepím kúsok igelitu- fólie
nastriekam puk
a potom začneme s lupienkami
tu už je prvý rad lupienkov...
hotová ružička
opatrne ju stiahnem z lyžice a dám na plech alebo tácku
a takto ich nechám vyschnuť na vzduchu, zvyknem si ich urobiť tak dva dni pred tým ako idem robiť tortu aby dobre zatvrdli a nelámali sa ked odlepujem igelit
detail
a na záver malý trik ked vas bolia ruky pri šľahaní, bola som nútená niečo vymyslieť, kedže som robila 2 torty na jeden deň zo 40-tich vajec, super sa to robilo a mna neboleli ručky..... takže milé žienky stačí vam mať digestor nad sporákom, kus drotu a je to... omotate okolo šlahača, odmerate dlžku drotu a pripevníte na digestor... super to vyšľahalo len som trošku pootáčala misku... šlahač som fotila priamo pri práci :-)
takto si tam visel...
a teraz zopar penoviek pre inšpiráciu
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)