Vsetko pre deticky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zeleninka, masko....

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak a tu je niekoľko receptíkov od nás už sme skúšali a sú super mňam mňam

Brokolica stále v móde
Brokolicová polievka s hmlovinou z kukuričnej múky
100 g brokolice, 3 dl vody, 15 g kukuričnej múky, 1 dl mlieka, 10 g rastlinného tuku
Z brokolice vyberieme mladé jemné časti, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka. Z mlieka a kukuričnej múky urobíme redšie cesto, ktoré vidličkou pridávame do vriacej polievky a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk.

Podávame roztlačené vidličkou deťom od 6 mesiaca

Polievka z brokolice a karfiolu
80 g brokolice, 20 g karfiolu, 10 g póru, 3 dl vody, 1 dl mlieka, 10 g tuku, 10 g škrobovej múky, zelená vňať
Brokolicu a karfiol zbavíme tvrdých častí, dobre umyjeme, rozoberieme na drobné ružice a spolu s pórom dáme variť do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame, varíme ešte asi 5 minút a nakoniec dochutíme tukom a umytou zelenou vňaťou.

Podávame deťom roztlačené vidličkou od 8 mesiacov

Malá a nenápadná rasca
Rascová polievka so zemiakmi
1 mocca lyžičky rasce, 10g rastlinného tuku, 80g zemiakov, 4 dl vody, 20g špenátu, zelená vňať
Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky pokrájané na kocky. Všetko pomiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou. Pred podávaním roztlačíme.

Podávame deťom od 6 mesiacov

Rascová polievka s ryžovou cestovinou
4dl vody, 1 mocca lyžička rasce, 10g ryžovej cestoviny (rezance), 0,5dl mlieka, 10g škrobovej múky, 10g tuku, zelená vňať
Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Podávame deťom od druhej polovice 6 mesiaca.

Hlúbová zelenina a jej čaro
Kalerábová polievka
100g kalerábu (na jar a v lete 2 až 3 mladých kalerábových lístkov), 10g zemiakov, 4 dl vody, 10g sójovej múky, 3 polievkové lyžice vody na zátrepku, 10g rastlinného tuku, majorán, zelená vňať
Kaleráb olúpeme, umyjeme, pokrájame a spolu s umytými kalerábovými lístkami a očistenými umytými zemiakmi uvaríme do mäkka. Potom zeleninu v polievke roztlačíme, pridáme zátrepku zo sójovej múky a vody, pridáme majorán a povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Podávame deťom od 7 mesiacov

Karfiolová polievka
80g karfiolu, 20g zemiakov, 3dl vody, 1dl mlieka, 10g sójovej múky, 10g rastlinného tuku, kôpor
Karfiol očistíme, dobre umyjeme a spolu s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi dáme variť do studenej vody do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a sójovej múky, pomiešame a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme tuk a umytý posekaný kôpor.

Podávame deťom od 7 mesiacov

Zelenina zo záhrady

Paradajková polievka s ryžou
200g paradajok, 4dl vody, 20g ryže, 10g rastlinného ruku
Paradajky umyjeme, pokrájame na štvrtky a uvaríme do mäkka, potom ich prepasírujeme a spolu s prebratou, umytou ryžou dáme variť do mäkka. Nakoniec dochutíme tukom.

Podávame deťom od 7 mesiacov

Šalátová polievka s kôprom
6ks mladých šalátových lístkov, 3dl vody, rasca, 1dl mlieka, 20g zemiakov, 10g škrobovej múky, posekaný kôpor

Lístky zo šalátu dobre umyjeme, pokrájame na štvorčeky (deťom chutia lepšie ako rezance) a dáme variť do horúcej vody s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi a rascou. Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka s škrobovej múky, pomiešame, povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytým, nadrobno posekaným kôprom. Pred podávaním roztlačíme.

Podávame deťom od 6 mesiacov

Špenátová polievka so zemiakmi
200g čerstvého alebo 80g mrazeného špenátu, 60g zemiakov, 10g rastlinného tuku, 4dl vody

Lístky čerstvého špenátu očistíme, zbavíme tvrdých častí, umyjeme pod tečúcou vodou a dáme odokryté variť do studenej vody do polo mäkka. Potom pridáme očistené, umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky a varíme do mäkka.
Nakoniec dochutíme tukom.

Podávame roztlačené vidličkou alebo rozmixované deťom od 6 mesiacov

Mrkvová polievka s ryžou
120g mrkvy, 1čajová lyžička ryže, 4dl vody, zelená vňať, 2 kvapky oleja

Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Uvarenú polievku dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou. Pri podávaní rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou.
Namiesto ryže môžeme použiť aj cestovinu (napr. písmenká).

Podávame deťom od 6 mesiacov

Zemiaková polievka s mliekom
100g zemiakov, 3dl vody, 0,5dl mlieka, zelená vňať, 10g rastlinného tuku, 10g maizeny

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a spolu s rascou dáme variť do studenej vody. Varíme do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a škrobovej múky, pomiešame a asi 5 minút varíme.
Nakoniec pridáme tuk, umytú a posekanú zelenú vňať.

Roztlačené vidličkou podávame deťom od 6 mesiacov

Varené bielkoviny
Varené teľacie mäso
100g teľacieho mäsa, 40g mrkvy, 20g zemiakov, rasca, 10g tuku, 4dl vody na varenie

Mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody s rascou do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, očistené a pokrájané zemiaky a dovaríme. Uvarené mäso vyberieme, vymixujeme, pridáme tuk, pomiešame s varenou mrkvou a zemiakmi, ktoré roztlačíme vidličkou.

Podávame deťom od 6 mesiacov

Varené hydinové mäso
120g hydinového mäsa, 4dl vody na varenie, zelená vňať

Hydinové mäso umyjeme a spolu so zelenou vňaťou varíme vo vriacej vode do mäkka. Uvarené vyberieme, posekáme alebo vyšľaháme a podávame s omáčkou.

Podávame deťom od 6 mesiacov

Varené jahňacie mäso s kalerábom
100g jahňacieho mäsa, 30g kalerábu, 4dl vody, zelená vňať

Jahňacie mäso odbalíme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody spolu s očisteným, umytým kalerábom. Potom vyberieme, pomelieme, posypeme zelenou vňaťou a podávame.

Podávame deťom od 6 mesiacov

Varená morka zapečená
100g morčacích pŕs, 30g zemiakov, zelená vňať, 4dl vody na varenie, 2 polievkové lyžice vody na podliatie, 10g rastlinného tuku.

Mäso umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Osobitne uvaríme očistené, umyté zemiaky. Keď sú mäso a zemiaky mäkké, pomelieme ich, pridáme tuk, umytú posekanú zelenú vňať. Z masy urobíme malý bochník, ktorý dáme na kastrólik, podlejeme vodou a zakryté pečieme v rúre.

Podávame deťom od 7 mesiacov

Dusené bielkoviny
Dusené kurča so zeleninou
100g kuracích pŕs, 60g mrkvy, 20g hrášku (sterilizovaný bez nálevu), 10g rastlinného tuku, 2 polievkové lyžice vody, zelená vňať

Mäso umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a nasucho opečieme, podlejeme horúcou vodou a dusíme za občasného miešania do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú a pokrájanú mrkvu, hrášok a dusíme do mäkka. Mäso vyberieme, posekáme na jemné kúsky, zeleninu v šťave roztlačíme, pridáme tuk a mäso. Všetko pomiešame, posypeme umytou posekanou vňaťou.

Podávame deťom od 8 mesiacov

Dusené kozľa na paradajkách
100g kozľacieho mäsa bez kostí, 60g paradajok, 10g rastlinného tuku, zelená vňať, 2 polievkové lyžice vody na podlievanie

Mäso odbalíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a na panvici nasucho opečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme do mäkka. Neskôr pridáme umyté ošúpané paradajky a ešte podusíme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Podávame deťom od 8 mesiacov