Zapekané slané špenátové palacinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ŠPENÁT: 1 špenátový pretlak * 3 dcl mlieka * soľ * 4 PALACINKY: 4-5 lyžíc hladkej múky * mlieko * 2 vajíčka * soľ * osmahnuté mäso na oleji z nedávneho obeda * NA SPODOK pekáča: olej * NA VRCH špenátu: tvrdý postrúhaný syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Možno sa to stáva aj Vám, že ešte v stredu/štvrtok máte nedojedené obschnuté pečené mäso z nedeľného obeda, tak ho nevyhadzujte ani nedojedajte len preto, že Vám je ho ľúto vyhodiť, ale urobte tieto rýchle slané špenátové palacinky plnené mäsom. Príprava Vám zaberie necelú hodinku, zjete ich v lepšom prípade za 10 minút. Ak si však to mäso pamätá ešte Ľudovíta XIV. a je staršie ako 4 dni, vyschnuté ako Sahara, a aj Váš havinko by nad ním iba zúfalo zaskučal, tak ho bez ľútosti vyhoďte. Nie havinka, staré mäso!

1. V kastróli uvarte špenát. Ak náhodou, odpustite mi moju drzosť, neviete, ako sa varí špenát, tak uvediem postup, ako ho varím zjednodušene ja: na troche oleja osmahnem múku, keď chytá zlatú farbu, prilejem zo 2-3 deci mlieka, šupnem do toho kúpený mrazený špenát, pretlačím trocha cesnaku a nechám uvariť. Keď sa úplne špenát rozpustí a prevrie, vtedy ho považujem za uvarený. Za úspešne uvarený ho považujem až v tom prípade, ak nezhorí spodok hrnca. Takže ho častejšie miešajte, aby sa nechytil o dno.
2. Zatiaľ, čo sa varí špenát, vyrobíme 4 kusy palaciniek. V miske si zmiešame dve vajíčka so 4-5 lyžicami hladkej múky,
3... a pridáme toľko mlieka, aby bolo cesto redšie. Potom to osolíme a ideme urobiť palacinky.
4. Uvedenú zmes si spravodlivo rozdeľte na 4 palacinky, ktoré z oboch strán usmažíte na suchšej panvici.
5. Medzitým, vlastne až potom, aby Vám nezhoreli palacinky, si nakrájajte nadrobno mäso, ak je o niečo viac suchšie, tak ho rýchlo osmažte na oleji. Kľudne môžete použiť mäso z polievky alebo mäso na šťave.
6. Palacinky naplníme mäskom, zvinieme a poukladáme na vymastený pekáčik.
7. Palacinky zalejeme špenátom,
8. .... posypeme strúhaným syrom.... a
10. ... upečieme. Piekla som to asi 30 minút.