Medvedí cesnak - výborná bylinka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá energia slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Detoxikačné účinky na organizmus
• Prečisťuje tráviaci systém
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
• Podporuje pamäť
• Znižuje krvný tlak
• Pôsobí pri nespavosti
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
• Podporuje hojenie otvorených rán
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.
Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu.
......

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol. Niekto si ju momýli s listami konvalinky a s jasienkou obyčajnou, ale listy voňajú cesnakom tak niet sa čoho pomýliť.
Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami .Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.
Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.
Listy sa zbierajú na jar (koncom apríla - začiatkom mája) . Listy medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Zbierajú sa len listy ešte pred kvitnutím, vtedy má najsilnejšie účinky.
Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom. • Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky • Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby • Ako špenát, klasická špenátová úprava • Ako šaláty, na rôzne spôsoby • Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli. • Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.
Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu. Fľašu naložíme až po hrdlo nakrájanými listami a zalejeme alkoholom (ražným 38% -40%, môže byť aj vodka) a na dva týždne necháme vylúhovať na slnečnom mieste, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 10 -15 kvapiek na ráno s malým množstvom vody. Táto moja fľaša je už zaliata 4 deň.