Grilované kurča s bielym jogurtom a medom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

naporcované kurča * soľ * 1-2 biele jogurty * 2 lyžice medu * oregano korenie * grilovacie korenie *

POSTUP PŘÍPRAVY

Noc pred odchodom na chalupu, kde sme výlučne za účelom uspokojenia hladných žalúdkov iba grilovali, som napácovala niekoľko kurčiat, a táto kuracia mŕtvolka mala to šťastie, že mohla relaxovať v tejto BOŽSKEJ marináde, podľa receptu, ktorý mi poskytol rovnomenný pán BOŽSKÝ. Pán Božský presvedčený o kvalite tejto marinády, vie, že tento recept budem posúvať na nemenovanom serveri ďalej.... a keď náhodou zabudol, nech mi to na kolenách prosím odpustí. V našom manželstve je o „stehýnko“ a „křidýlko“ pri grile dosť veľká kuca-paca, našťastie ešte neskončila príchodom policajného zboru ani mestských (či obecných?!) policajtov. Možno aj preto, že v dedinke, v ktorej často víkendujeme a týždňujeme, už postavili druhý kostol a tak pre políciu nezostalo ani jedno voľné miestečko v katastrálnej mape tohto krásneho územia. Našťastie. Asi by som ťažko vysvetľovala pánovi policajtovi, že manželovi som zlomila ruku, pretože mi pažravo uchmatol najkrajšie dochrumkava ugrilované krídielko alebo stehienko, na ktoré sa mi zbiehali slinky a všetky žalúdočné kyseliny už vtedy, keď to kurča ešte behalo po susedovom dvore. Recept je vhodný samozrejme aj pre všetky prítomné deťúrence svojich grilujúcich rodičov, ktorým už rodičia dovolia papkať ugrilované mäsko. Na úvodnej fotke sa nachádza môj manžel, dcérka Laurinka a kamarát Šimonko, ktorí nedočkavo čakali na upečenie rozvoniavajúceho sa mäska.

1. Kurča naporcujeme ostrým nožom, bude nás to stáť iba pár presných rezov nožom a pár ručných nalomenín v kĺbikoch. Ak náhodou kurča od susedov už malo meno, tak ho nechajte žiť a takisto si nechajte zájsť chuť.
2. Kurča poriadne osolíme zhora, zdola, spredu, zboku, zo všetkých svetových strán - aj juh-juhovýchod.
3. Kurča okoreníme mletým čiernym korením.
4. Kuriatko v rozsekanej podobe postrašíme grilovacím korením a oreganom.
5. Do väčšej misy, ktorá sa dá pevne zatvoriť, dajte 1-2 biele jogurty.
6. Pridajte med, ja dávam 2 polievkové lyžice, aj viac, podľa chuti. Sladká chuť hydine veľmi svedčí, tak sa medu nebojte, nebude to žiadny presladený zákusok.
7. Urobte kašičku, miešajte, kým napočítate do 10, alebo do 9. Síce aj do 8 by stačilo...
8. A poukladajte rozštvrtené kurča. Kurča na grilovanie porcujem na 11 častí.
9. Nádobu s napácovaným kurčaťom som nechala jednu noc v chladničke, potom pol dňa kvôli prevozu na dané miesto v prenosnej chladničke, a navečer sme grilovali. V tejto marináde Vám vydrží 2-3 dni. Z grilovacej tácky sme ho pred dokončením poukladali priamo na rošt, aby sa upiekla chrumkavá koža, kvôli ktorej sa nám, nevegetariánom, oplatí žiť.
10. Neporiadok na chalupe môže byť, pozadie a tesné "křoví" za deťmi si vôbec nevšímajte. Grilované kuriatko chutilo všetkým, aj našim milovaným detičkám. Na fotke ujo Rišo porcuje na miniatúrne kúsky porcované prsko Laurinke a Šimonkovi.
11. Toto je naša chalupárska zostava + fotograf ocko, ktorý z logických príčin nie je na fotke. Malá Lea v babyvaku neodolala materskému mliečku a na naše kuriatko vôbec nemala chuť :-)))