Fialkový sirup



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50- 100 g kvetov fialky voňavej, 1 l vody, 1 kg cukru /niekto pridáva aj šťavu z citrónov/,

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvety necháme na teplom mieste namočené vo vode 24 hodín. Potom ich scedíme, mierne vylisujeme, vyžmýkame, pridáme cukor a zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí. Sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút pri teplote 90 C. A plníme do sterilizovaných flašiek z tmavého skla, ak dáte do priehladného myslím, že sa ti nič hrozné nestane. Sirup je veľmi osviežujúci a pri nachladnutí zmierňuje bolesť v krku, bolesť hlavy, nespavosť, lieči kašeľ. Dávkovanie: pre deti a starých ľudí: 3 - 8 kávových lyžičiek 3 x denne. Dospelý môžu i viac. Fialka je trvalka a spoznáte ju podľa vrúbkovaných srdcových listov a piatich fialových lupienkov, rastie na okrajoch lesov a lúk. Jej latinský názov je Viola odorata. Koncom zimy a na jar rozkvitajú fialové alebo biele, sladko voňajúce kvety. Existuje aj fialka trojfarebná, čiže Viola Tricolor, môžete bez obáv zbierať i tú, nieje jedovatá. Kvety sa dokonca zvyknú kandizovať, dodávajú chuť cukrovinkám, likérom a spolu s listami sa dávajú do šalátov. S rastlinky sa robí aj odvar na omývanie očí a čaj z listov spevňuje žily, pri chronických problémoch s pokožkou. Celkovo má čistiace účinky, stimuluje obehový a imunitný systém.