Sushi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

surovinyjaponska ryza na sushi, Yaki Nori (riasy),wakame riasa, ryzovy ocot, surovy losos, surovy tuniak, surova maslova ryza (nemusia byt vsetky, staci tu ktoru zozeniete), avokado, nakladany dumbier, wasabi krem resp. wasabi v prasku, jarna cibulka, sojova omacka, najlepsie kikoman,bambusova podlozka na rolovanie, ostry noz, palicky

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrazkovom postupe

pripravime si vsetky potrebne ingrediencie
Uvarime si ryzu. Najidealnejsie v specialnom parnom hrnci. ak ho vsak nemame, tak si pripravime ryzu v klasickom hrnci. Ryzu nepremyvame zalejeme jeden a pol mnozstvom studenej vody, pridame wakame riasu. Na strednom ohni varime, kym sa nedodpari voda. Potom nechame 45 min az hodinu pod pokrievkou, neotvarat a nemiesat.
Ryzu premiestnime po hodinke v hrnci do nadoby zodpovedajucej dvojnasobku ryze aby sa nam dobre dala chladit. Zalejemu ju ryzovym octovym nalevom (Mizkan). Premiesame velmi opatrne aby sa nerozbila struktura ryze.
Ryzu chladime pomocou vejarika alebo provizorne plastovym vrchnacikom od nadobky, kym nedosiahne izbovu teplotu, nesmie byt studena.
A stale chladime
pripravime si ryby. Suroveho tuniaka, lososa a maslovu rybu si narezeme na pasiky cca 6x6mm hrube a dlhe cca v dlzke listu Yaki nori teda riasy, do ktorej budeme rybu balit.
Na bambusovu podlozku si pripravime riasu,ak sa nam zda ,ze je moc krehka,(lame sa), jemne potrieme (maslenickou) studenou vodou do ktorej sme pridali trosku ryzoveho octu.(znacka nie je rozhodujuca)
na riasy natlacime ryzu. Ak chceme robit maki , ryzu natlacime na riasu sposobom od seba 1cm od kraja riasy, z bokov 1 cm od kraja riasy a z "dolnej" casi riasy 7 cm. (podla obrazku)
na riasy natlacime ryzu. Ak chceme robit futomaki ryzu natlacime na riasu sposobom od seba 1cm od kraja riasy, z bokov 1 cm od kraja riasy a z "hornej" casti riasy 2 cm. (podla obrazku)
Na ryzu polozime pasik ryby
Rybu natrieme wasabi pastou ,ale jemne!!!
Pomocou bambusovej podlozky riasu s naplnou stacame a pevne pritlacame aby sa ryza spojila s rybou,aby sme vytlacili vsetok vzduch(so vzduchom by sa zle krajalo)
Stale stacame a snazime sa docielit pekny valcek
Takyto nejaky:-)
Este potrieme koniec riasy vodou s octom aby nam to cele drzalo pokope.
Tu je maki s maslovou rybou
A takto nam postupne pribudaju valceky:-)
A pribudaju. Tu su aj futomaki plnene rybou a avokadom. Je to neskutocne mnamkovske.
A ideme krajat na kolieska:-)
Treba na to velmi ostry noz ,namoceny vo vode(aby sa nelepil) , aby sa nam maki a futomaki neposkodili.
A krajame dalej.
Nakrajane maki a futomaky ukladame na lubovolny podnos
Pomaly sa nam tacka zaplna
A tacka jeplna skveleho sushi
Z prasku wasaby si podla navodu pripravime jemnu pastu...
Sojovu omacku Kikoman si zmiesame s wasabi podla nasej chuti, wasabi je vsak velmi ostre(s tepluou vodue este ostrejsie) hlavne to pripravene z prasku. (Prave japonske sushi sa konzumuje len s cistou sojovkou, ziadne miesanie s wasabi, ale treba si spravit podla seba a podla svojej chute)
Pripravime si palicky a uz nam nic nebrani v naplnani brusiek.
Takto si maki chytime palickami..
A takto dame do pusy:-)