Pečené masové guľky s krémovou cibuľovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

MASO: * 500g ml.masa /hov+brav/ * 2 vajíčka * 2 pečivá * 100g mraz. /ster/.kukurica* 1 cibuľa * 2 strúčiky cesnak * MČK * 1-2 ML vegeta * 1 ML pažítka * 1 ML soľ * .................................. OMÁČKA : * 600ml mas.vývar /al. vývar z 1 kocky bujónu* 250ml šľahačková smotana * 100g tavený syr * 2 cibule * 50g maslo * biele korenie * ml.mušk.oriešok * vegeta * 1 1/2 PL poloh.múka * 1 strúčik cesnak*

POSTUP PŘÍPRAVY

- úplne super papaníčko ... hotové coby-dup ......... na tú omáčku som sa veľmi tešila - lebo to bol taký pokus, či mi ju malé zjedia po dlhom čase ako som ju naposledy varila /ako je u nás známe - cibuľu nemusia/ a oni sa neskutočne nabombali, čo som rada :) - asi to bude vekom :)

MASO: - pečivá si nakrájame - namočíme na chvíľu do teplej vody
- napučané pečivo vyžmýkame a pridáme k ostatným surovinám ... cibuľu nakrájame nadrobno a najlepšie ručne všetko premiešame
- odložíme do chladu aspoň na 2-3 hodinky, aby sa spojili chute ... najlepšie pripraviť si večer a na druhý deň máme pripravené
- potom namočenými rukami vo vode vytvarujeme guľky, poukladáme na papier na pečenie /ten môžeme potrieť pár kvapkami oleja/ a dáme piecť do rúry - teplota 175 stupňov na caa 35-40 min
- upečené ...
kým sa masko pečie - uvaríme omáčku : - na masle si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita ... /oheň úúplne stíšený / - olej tu neodporúčam - nie je tu chutný
- potom vytlačíme syr - premiešame, nech sa pekne rozpustí
- zalejeme vývarom - či už vlastným domácim, alebo z 1 kocky bujóna
- pridáme pažítku /použila som sušenú- tak preto teraz - ak je čerstvá, pridať pri konci varenia/ a necháme variť asi 15-20 min, aby bola cibuľa uvarená
- šľahačkovú smotanu dolejeme vodou do 1/2 litra tekutiny /spolu/ a rozmiešame v nej múku na zahustenie omáčky
- zalejeme ňou cibuľovú zmes
- ochutíme štipkou ml.mušk.orieška /medzi prsty/ -, bielym ml.korením, cesnak pretlačíme a podľa chuti vegetou ... premiešavame do zovretia
- po uvarení - tyčovým mixérom môžete rozmixovať do úplne krémova .. ja som ale nechcela, naschvál som nechávala drobné kúsočky cibule na chuť
- hotovú omáčku zjemníme plátkom masielka ... to je nepovinné, ale chutné
- no a podávame - táto rožková knedľa je k tomu úplne perfektná a tú som robila úplne 1x :)) podľa receptíku od (erzula26) ID 88881.. môže sa i s normálnou knedľou /ale tú ja nemusím/ alebo iba tak s chlebíkom .... chute sú v celom receptíku vyvážené navzájom a spolu je to mňam :) ... prajem dobrú chuť