Pečené zemiaky s gaštanmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 stredne veľkých zemiakov - cca 300 g jedlých gaštanov (asi 15-20 väčších kúskov) - slaninka - mleté čierne korenie - soľ - 100 ml vývaru - maslo na vymazanie pekáča

POSTUP PŘÍPRAVY

Holky, začala sa sezóna gaštanov a už sa dajú kúpiť aj na trhu, možno aj v hypermarketoch. My sme stále tlačili tie klasické pečené z ulice, ale tento týždeň ma inšpiroval recept z jedného ženského časopisu a musím uznať, že je to vynikajúca lahôdka! Vďaka obsahu slaniny vhodná aj pre chlapov.

Suroviny: viď obrázok. Čím väčšie gaštany, tým chutnejšie. A lepšie sa šúpu.
1. Gaštany umyjeme, osušíme a narežeme do kríža - asi tak, ako na fotke. Ide o to, aby sa po upečení dobre šúpali.
2. Narezané gaštany uložíme na pekáčik (nevymastený) a šupneme do trúby predhriatej na 200 stupňov. Pečieme cca 15 minút. Po upečení vyberieme, necháme ochladiť a ošúpeme. Dobre upečené gaštany vyzerajú asi takto.
3. Zatiaľ, čo sa gaštany pečú, pripravíme si zemiačky. Ošúpeme, umyjeme, osušíme, prerežeme na polovičky. Zabalíme do tenších plátkov slaniny a poukladáme na pekáč vymastený maslom - reznou stranou dolu. Posolíme a očienokoreníme. Keď vyberieme z trúby upečené gaštany, šupneme tam takto pripravené zemiačky na cca 20-25 minút.
4. Keď sa upečú aj zemiačky, vyberieme z trúby, pridáme osúpané gaštany a zalejeme vývarom. Ak nemáte vývar, pripravte si z bujónu, také 1 dl stačí. Potom ešte pečieme tých 10-15 minút.
5. Finito. Podávame s hoblinkami masla. Keď sa Vám chce a máte chuť, dobrý je k tomu jednoduchý dresing z jogurtu a kyslej smotany 1:1. Je to fakt lahôdka. Dobrú chuť!!!