Punčové kocky z orezkov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

orezky, zbytky zákuskov zarobené podľa môjho receptu pri roláde z orezkov, sušené ovocie - hrozienka, brusnice, marhule, ananás, amareto podľa chuti (čím viac, tým lepšie), upečená piškóta podľa osvedčeného receptu (ja som dostala kakaovú od maminy, ktorá omylom upiekla dve navyše), marhuľový džem, čokoládová poleva, biela poleva hotová vo vrecúšku na dozdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Inšpirovala som sa Janíkovým receptom na punčové kocky, ktoré som aj vyskúšala a veľmi nám chutili. Keďže ma mamina zásobuje orezkami zo svadobných zákuskov a vyskúšala som z nich robiť už všeličo, teraz ma z nich napadlo urobiť práve tieto punčové kocky. Manžel mal narodeniny a tak sa patrilo mu niečo do roboty nachystať a keďže rolády, guľky a úliky som mu robila k meninám, chcelo to zmenu a niečo sa mi ušlo aj na orientálny večierok a niečo na koštovku do práce. A samozrejme, úliky som robila tiež, pretože tých orezkov bolo neúrekom.
Postup som nefotila, pretože som nestíhala a nevedela som, čo z toho vznikne, ale nie je to nič zložité. Orezky si zarobíme ako mám uvedené v recepte na roládu z orezkov, potom do tejto hmoty pridám namočené hrozienka, brusnice a nakrájané sušené marhule a ananás. Amareto som dala podľa chuti, orechy som nedávala, ale môžu byť, nabudúce vyskúšam aj s nimi. Upečenú piškótu natriem džemom, potom pripravenou hmotou, mala som ju asi centimeter vysokú. cez noc som ju mala v chlade, na druhý deň som ju pokrájala na kocky, ktoré som namáčala v pripravenej čokoládovaj poleve, keď poleva stuhla, dozdobila som ich bielou polevou.

Hotové kocky, mala som toho na dva plechy, keďže piškóty som dostala dve, bolo toho habadej.
Takže tu je sľúbený postup, upiekla som si svetlé piškótové cesto, ale musím sa priznať, že s tým kakaovým to bolo oveľa lepšie, ale dalo sa.
Do spracovaných orezkov pridáme sušené ovocie podľa chuti, ktoré namočím do horúcej vody, nechám odtiecť a pokrájam, tentoraz som dala hrozienka tmavé aj svetlé, brusnice, marhule a samozrejme amareto podľa chuti, urobí tam dobrú chuť, ja som ním nešetrila.
Plát potriem džemom a postupne nanášam punčovinu.
Pomocou špachtle zarovnám a vyhladím.
Asi toľkoto som jej dala, ale nabudúce dám radšej menej, pretože sa mi zle namáčali, kocky boli ťažké, ale na chuti to neubralo. Ak punčovinu nespotrebujete všetku, môžete z nej urobiť guľky.
Dáme schladiť do chladničky a potom začneme s krájaním, najskôr si zarovnáme kraje a ...
...potom rozdelíme plát po dĺžke na polovicu a každú polovicu ešte na tri časti.
A teraz pokrájame po šírke na kocky .
Urobíme si čokoládovú polevu a začneme s namáčaním. každú kocku si zospodu napichnem na vidličku a namočím ju nie celú do čokolády.
Nechám trošku stiecť a pomocou druhej vidličky dám na pripravenú tácku. Môžeme ju hneď ozdobiť, alebo necháme stuhnúť a dozdobíme s bielou polevou.
Prvá kocka hotová a ideme na ďalšie.
Hotovo, teraz nie sú také pekné ako prvé, lebo som odstrihla veľký rožtek na hotovej poleve, ale veď to nejde na výstavu a na doma dobré.