GYROS



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g kuracích alebo bravčových rezňov , 2 cibule , 3 papriky (žltá, červená, zelená) , 10 stredných šampiňónov , buď korenie Gyros alebo (1 čaj. lyžička mletej červenej papriky, 1 čl. oregána, trošku čierneho ml. korenia, trošku drvenej rasce, soľ, 1 strúčik cesnaku) , 2 PL oleja.
Omáčka: 1 kelímok bieleho jogurtu , 1 kelímok kyslej smotany , 1 veľkú uhorku , pažítka , buď korenie Tzatziky alebo (1 str. cesnaku, mäta, citrónovú šťavu, soľ, korenie,)

POSTUP PŘÍPRAVY

Mäso nakrájame na krátke a úzke prúžky. Do misky dáme olej a 2 čl. korenia gyros zmiešame, pridáme mäso a necháme stáť zo 2 hodiny. Medzitým si nakrájame huby a zeleninu na tenké plátky. Rozpálime panvicu bez tuku a sprudka za stáleho miešania opečieme mäso. Na druhej panvici na troške oleja orestujeme zeleninu a potom ju pridáme k mäsu. Podlejeme asi 1 dcl vody a necháme dusiť. Keď je všetko hotové dochutíme soľou a korením a 1 čl. oregána. K hotovému jedlu podávame hranolky, americké zemiaky alebo biely chlieb. Omáčka: Uhorku očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s jogurtom a kyslou smotanou. Pridáme korenie Tzatziky a nadrobno nakrájanú pažítku. Podávame vychladené

olej a korenie gyros
mäsko na rezančeky
opečieme na suchej rozpálenej panvici
medzitým si nakrájame zeleninu
na druhej panvici na troške oleja orestujeme cibuľu, a šampiňóny
potom pridáme papriky
podlejeme asi 1 dcl vody a dusíme
tzatziky: zmiešame nastrúhanú uhorku a kyslú smotanu
pridáme korenie tzatziky a soľ
nastrúhame cesnak
a hotovo