Bábovka na slávnostné chvíle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 celé vajíčka * 1 pudingový vanilkový prášok * 1 vanilkový cukor * štvrť litra kryštálového cukru * 1 sladká šľahačka * 1 dcl oleja * pol litra hladkej múky špeciál * 1 prášok do pečiva * 1 kopcovitá lyžica kakaa * 2 PL silnej instantnej kávy * tuk a múka do formy

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, túto bábovku som piekla večer, takže fotky sú kvalitou nič moc a zrovna tak isto sa ospravedlňujem aj za chýbajúcu fotku rozkrojenej bábovky, nakoľko bábovka s nami ešte len zajtra cestuje na chalupu.... takže zostáva nerozkrojená. Ale bábovka je chuťovo vynikajúca, príprava je absurdne jednoduchá, prípravu zvládnete za 10 minút a upečiete ju za rovnú hodinku. A to samozrejme neskolabujete nad horou špinavého riadu, bude to iba jedna misa a šľahacie metly.

1. Do väčšej misy člupnete 4 celé vajíčka.
2. Do vajec nasypete štvrť litra kryštálového cukru,
3. vanilkový cukor,
4. celý pudingový vanilkový prášok, Zlatý klas, Zlaticu, čo len chcete a máte poruke,
5. a šľahačom šľaháte cesto asi 5-6 minút, pokiaľ nie je husté.
6. Potom pridáte pol litra hladkej múky, 1 šľahačkovú smotanu (ak ju zabudnete kúpiť, alebo Vám ju vychlípe nejaké domáce zvieratko, tak pridajte 2,5 dcl mlieka), ďalej 1 dcl oleja,
7. Nezabudnite na kypriaci prášok - bez neho by sa to nepodarilo a vyšľahajte dohladka.
8. Polovicu masy nalejte do vymazanej a posypanej formy.
9. Do druhej polovice pridajte 1lyžicu kakaa - bolo by ideálne, keby bolo kakao kvalitné.
10. a dve polievkové lyžice vychladnutej instatnej kávy horkej ako šľak.
12. Cesto nalejte na čakajúce nezafarbené cesto,
13. Vidličkou cesto trocha pošťuchajte, aby hnedé sadlo nižšie. Robte to jednoduchým úkonom ako keby ste vidličku zaborili do polovice cesta, a urobili zopár vlniek dookola celej formy. A viac sa toho ani nechytajte a rovno s budúcou bábovkou do rúry. Piekla som ju rovnú hodinu pri 200 stupňoch a prikrytú alobalom. Alobalom prikrývam bábovky vždy a predídete tak zbytočným vrchným prihorencom :-)))
14. Práve sa tu manžel rehoce, že prečo robím na päťdňový chalupársky mulatčák "bábovku na slávnostné chvíle", že určite rozumnejšie by bolo urobiť utopencov a dať vychladiť desinu kozla do mrazáku. Nuž, tak sa idem nad tým zamyslieť..... dúfam to nebude bolieť. A tento tanier, to tiež nie je žiadny môj špičkový porcelán, ale keď teda chalupa, tak chalupa....