Žemlovka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3/4 sendviča \r\n350 – 400 g strúhaných jabĺk \r\nmaslo na vymastenie pekáčika \r\nstrúhanka na vysypanie pekáčika \r\n250 – 300 ml mlieka \r\n2 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker \r\n50 g rozohriateho masla \r\n250 g mäkkého tvarohu \r\n1 bal. Pudingu s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker \r\n1 PL práškového cukru \r\n3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť) \r\n1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker \r\n1 PL hrozienok

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Sendvič nakrájame na 1 cm široké plátky. Jablká očistíme a nastrúhame. Vyššiu ohňovzdornú zapekaciu misu (pekáčik) vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. \r\n \r\n2. Do 250 ml mlieka dáme 1 vanilínový cukor. Maslo rozohrejeme. Tvaroh vyšľaháme s pudingovým práškom, práškovým cukrom a 3 žĺtkami. Ak je tvaroh hustý, pridáme 2 – 3 PL mlieka. \r\n \r\n3. Do zapekacej misy striedavo kladieme vrstvy: sendvič namočený v osladenom mlieku, pokvapkaný rozpusteným maslom, následne vrstvu tvarohu, potom opäť sendvič namočený v mlieku a pokvapkaný maslom, potom nastrúhané jablká posypané polovicou škoricového cukru a hrozienkami. Opakujeme do vyčerpania surovín – končíme hore vrstvou sendviča namočeného v mlieku a pokvapkaného maslom. \r\n \r\n4. Žemľovku pečieme priklopenú v predhriatej rúre pri teplote cca 180 – 190 °C asi 50 – 55 minút. Potom žemľovku odklopíme a teplotu pečenia zvýšime na 220 °C. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nastriekame zdobiacim vrecúškom na žemľovku (môžeme iba navrstviť lyžicou) a zapečieme všetko asi 5 – 7 minút doružova. \r\n \r\n5. Pred servírovaním posypeme druhou polovicou škoricového cukru. \r\n \r\nTIP: Žemľovku môžeme piecť aj z 5 – 6 rožkov.