Hovadzie na zelenine a zemiaky nakyslo podľa pani majstrovej



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zadné hovadzie maso*mrkva*petržlen*zeler*cibuľa*maslo*olej*ocot*vegeta*mčk*soľ*voda*mletá červená paprikana zemiaky nakyslo potrebujeme :zemiaky*bobkový list*nové korenie*celé čierne korenie*soľ*kyslá smotana*hladká múka*voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďalší recept,ktorý som sa snažila naučiť od mojej nebohej babky.Ona sa ho zasa naučila u svojej pani majstrovej p.Kapustovej keď sa učila za krajčírku v Prešove.Takže osvedčený a asi aj 100 ročný :)).

Zeleninu si očistíme a nakrájame....
...masko naklepeme,možme posoliť,očiernokoreniť,ale nemusíme....
...cibuľu si nakrájame nadrobno.....
...zemiaky si nakrájame najemno,zalejeme vodou a pridáme k nim celé čierne korenie-5 guličiek,nové korenie-asi 3 guličky a bobkový list asi 3 :)).....osolíme.....
...v tlakovom hrnci si dáme rozpustiť maslo asi 1/4 z 250 g a pridáme aj trochu oleja,aby nám maslo nehorelo....Kto nemá tlakový hrniec varí v tom čo má....
....postupne poopekáme maso z každej strany,stačí aby sa zatiahlo...
...hotové maso vyberieme na tanier....
...do výpeku dáme cibuľu a restujeme.....
...pridáme nakrájanú zeleninu a opekáme ďalej,kým to pekne nevonia.....
...posypeme mletou červenou paprikou a premiešame....
...maso vrátime k zelenine a teraz ochutíme soľou,vegetou a mčk.Kto korenil rezne na začiatku,ten teraz nekorení....
...maso zalejeme vodou podľa toho koľko chceme šťavy....Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 30-40 minút.Moje potrebovalo 40 minút....
...po 40 minútach odstránime pokrievku,ochutnáme a dokoreníme a pridáme ocot.Na začiatok jednu PL,ochutnáme a pridáme ďalšiu.Ja mám radšej kyslejšie tak ja som dala 4 PL octu.Necháme prevrieť a máme hotovo....Hustota omáčky záleží od množstva zeleniny,ktorú dáme do hrnca a ešte keď aj tak vieme,že to máme radšj hustejšie tak rezne pred opekaním obalíme jednou stranou v hladkej múke.....
...do uvarených zemiakov si nachystýme zátrepku.Kyslú smotanu zmiešame asi s 1 PL hladkej múky....
....vylejeme to tam....
...a miešame do zhustnutia a isto 15 minút.To som niekde čitala,aby bola múka uvarená.....U nás to máme radi kyslejšie,tak aj tu pridáme 1 PL octu....
...mňam.
...